utorak, 24. siječnja 2017.

Tratinčica cvijet ljekovitosti


Tratinčica je idealna za proljetne kure čišćenja organizma od toksina. U tu je svrhu najbolje piti njen svježi sok ili je jesti.
Sok treba uvijek svježe pripremiti. Pijte dnevno jednu do tri pune žlice soka s pola količine vode.



Pomiješan s medom, sok je kućni lijek kod oboljenja dišnih organa.
Besprijekoran je lijek za upaljene rane, problematičnu kožu, opekline, edeme i varikozne vene.
U terapijske svrhe stavlja se na oboljela mjesta.


Čaj od tratinčice koristi se u liječenju bronhitisa i bolova u prsima, kod upaljenih crijeva i želuca, kao i kod bolesti jetre i bubrega.
Pomaže i kod neuredne menstruacije, ublažava bol i grčeve, reumu, giht i artritis. Kod unutrašnjih krvarenja kombinira se s orahovim lišćem.
I znanstvenici potvrđuju da je tratinčica vrijedan prirodni lijek te je preporučuju u obliku čaja ili svježeg soka kao pomoć kod HIV-a i karcinoma dojki.
Mast od tratinčice dobar je lijek za rane i upaljene zglobove. Cvjetovi tratinčice namočeni u rakiji otklanjaju reumu i mišićni umor.



Ekstrakt cvjetova tratinčice sadrži saponine, polifenole, flavonoide, polisaharide i inulin.
Zbog tih aktivnih sastojaka, tratinčica ima široku primjenu u kozmetici.
Tratinčica je sve češći sastojak kozmetičkih proizvoda, ponajviše onih za izbjeljivanje, uklanjanje pjegica i hiperpigmentacija.
Ova biljka obuzdava stvaranje melanina i ujednačuje boju kože kod poremećaja pigmentacije. Obnavlja stanice kože, prosvjetljuje melanin u epidermi i dubinski hidratizira kožu.

Čaj od tratinčice

Jednu do dvije žličice suhog bilja prelijte šalicom prokuhane vode. Ostavite stajati 10 minuta, a zatim procijedite.

Tinktura od tratinčice

Dvije do tri šake usitnjene biljke močite u litri rakije tri tjedna. Tinkturu povremeno promiješajte. Nakon tri tjedna procijedite i koristite.

Tonik za njegu zrele i umorne kože

Žličicu suhih glavica cvjetova tratinčice prelijte s 250 ml kipuće vode i ostavite da stoji 30 minuta.

Mast za zglobove

Zgnječite listove tratinčice i dodajte polovinu količine listova crnog sljeza. Smjesu dobro prepržite na pročišćenom maslacu. Još vruću mast procijedite kroz krpu izravno u posudu koja je određena za čuvanje ove masti. Njome trljajte bolne zglobove 2 do 3 puta dnevno.


Listovi tratinčice su bogati vitaminima C i A . Jedu se u obliku salate, dodaju se varivima, juhama i jelima od povrća.
Posebno su ukusni izmiješani sa svježim sirom. Nijemci salatu od listova tratinčice smatraju jednako ukusnom kao onu od matovilca.
Tvrdi i zeleni pupoljci mogu se marinirati u octu, te koristiti umjesto kapara.
Glavice cvjetova također su jestive te se najčešće koriste za ukrašavanje deserata, a mogu se i kandirati.


Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi