Čuvarkuća kao prirodni lijek

Čuvarkuća je jako poznata ljekovita biljka, a uspješno liječi opekotine, uhobolju i neke druge bolesti.


Sok koji iscijedimo iz biljke čuvarkuća odličan je u liječenju opekotina. Također, ova boljka je poznata i u liječenju uhobolje.

Ako ste na neki način dobili opekotine po tijelu, ili patite od uhobolje, tada vam predlažemo da oprobate liječenje uz pomoć čuvarkuće.

Mesnati listovi ove biljke u sebi sadrže sok koji je jako ljekovit, a kao lijek čuvarkuću najviše koristimo protiv opekotina i uhobolje.

Pomoću obloga od svježe iscijeđenog soka čuvarkuće možemo umiriti mjesto uboda insekata, poput osa, pčela ili komaraca. Ova biljka je dobra i za liječenje bradavica, sunčevih pjega a poznato je da uspješno otklanja i kurje oči. Neka novija istraživanja daju naslutiti da sok čuvarkuće blagotvorno djeluje na imunološki sustav čovjeka, a ima i preventivno djelovanje protiv kancerogenih bolesti.

Liječenje uhobolje pomoću čuvarkuće


Da bi se riješili bolova u uhu, potrebno je uzeti nekoliko listova biljke čuvarkuća, prepoloviti ih i iscijediti dvije do tri kapljice soka u bolno uho. Tekućinu ostaviti u uhu kratko vrijeme, te se okrenuti da tekućina izađe iz ušne šupljine. S vremenom će bol nestati.

Liječenje opekotina pomoću čuvarkuće


Ukoliko liječite opekotine, treba uzeti veći broj listova, razrezati ih i iscijediti sok direktno na opečeno mjesto na tijelu.

Ova biljka uspješno raste po krovovima kuća, stijenama te zidovima. Svakako je korisna za imati ju u blizini doma.

Za lijek, od biljke čuvarkuća se skupljaju listovi, u ljetnom periodu dok biljka cvate. Listovi su debeli i sočni, a sok unutar listova je prava riznica zdravlja. Kemijski sastav ove biljke čine tanin, sluz, smola, kalcijev malat, masno ulje te mravlja i jabučna kiselina. Za liječenje se upotrebljava sok koji se iscijedi iz svježe ubranog lista.

Ljekovito djelovanje čuvarkuće


Svježe iscijeđeni sok iz listova čuvarkuće koristi se u liječenju živčane rastrojenosti, padavice, te nemirnih snova i straha u male djece.

Svježe zdrobljeni listovi ili čisti sok se koriste kao sredstvo koje hladi i steže. Također se koriste protiv čireva, rana na koži i opekotina po tijelu.

Čuvarkuća uspješno uklanja sunčeve pjege, kurje oči, a svježi sok ove biljke se koristi i u liječenju nagluhosti. Naime, nagluhost koja je izazvana skrućenim žutim sekretom u uhu, se uspješno liječi ukapavanjem svježeg soka iz lista čuvarkuće, jer taj sok rastvara skrućeni sekret.

Kako smo i pisali u tekstu, vidljivo je da se u ljekovite svrhe čuvarkuća koristi svježa, odnosno njeni svježi listovi.

Sok od čuvarkuće se može nanositi na mjesta gdje se javlja grč, ili na mjesta koja su bolna zbog gihta.

Čuvarkuća je dobro poznata biljka i u liječenju homeopatijom. Od nje se pripremaju mnogi homeopatski preparati, a većinom se koristi u liječenju gnojnih upala zubnog mesa, i upala grla.

Ipak, od čuvarkuće se veoma lako mogu napraviti prirodni lijekovi. Pogledajte recepte za prirodne lijekove od čuvarkuće.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi