Srijemuš

Biljka srodna luku i češnjaku nezaobilazan je dio proljetnih kura za čišćenje organizma, snižava povišen tlak i kolesterol te pomaže pri ovapnjenju arterija. Najbolja je svježa.


Srijemuš ili medvjeđi luk (Allium ursinum) ima jak miris po češnjaku. Sušenjem, zamrzavanjem i dugim kuhanjem gubi ljekovite tvari. Svježe listove srijemuša u proljeće bi trebalo jesti na salatu u što većim količinama jer čisti organizam, suzbija proljetni umor, pomaže kod ateroskleroze i povišenog tlaka.

Srijemuš djeluje slično češnjaku. Vrlo dobro utječe na želučani i crijevni sustav, izvanredno je djelotvoran protiv akutnih i kroničnih proljeva, nadimanja i grčeva, pa i kod zatvora stolice i glista. Smanjuju se i tegobe zbog smetnji srca i nesanice, želučane tegobe, ali i one izazvane ovapnjenjem arterija ili visokoga krvnog tlaka, primjerice, vrtoglavica, pritisak u glavi i tjeskoba.

Vino od srijemuša odličan je lijek za starije ljude s trajnim pojačanim izlučivanjem sluzi u plućima i time izazvanim otežanim disanjem. Srijemuš raste po sjenovitim i vlažnim listopadnim šumama, pod grmljem te uz šumske putove i potoke. Često u bukovim šumama prekriva velike površine. Mladi i sočni listovi beru se tijekom proljeća (od ožujka do kraja svibnja), a u to se doba mogu kupili i na tržnicama. Lukovice se beru u kasno ljeto i jesen. Mogu se upotrijebiti jednako kao i češnjak. I listovi i sočne lukovice mogu poslužiti kao ukusan, začinski dodatak juhama, jelima od mesa, salatama, umacima te varivima. Može se pripremati slično kao špinat, a tada ga je najbolje pomiješati s listovima koprive. Kao pikantan začin mogu poslužiti i nezreli trodijelni plodovi s tri sjemenke koji su ljuta okusa, a pojavljuju se tijekom ljeta.

Vino od srijemuša


SASTOJCI: šaka listova srijemuša, 250 ml bijelog vina, med prema ukusu

Srijemuš sitno narežite i nekoliko sekundi prokuhajte u bijelom vinu. Prema ukusu, zasladite medom.

PRIMJENA: Polako pijte tijekom dana, gutljaj po gutljaj.

Srijemuš u maslinovu ulju


SASTOJCI: svježi listovi srijemuša, sol, maslinovo ulje

Očistite i posušite listove srijemuša pa ih sitno narežite. Slažite u staklenku u slojevima, a svaki dobro posolite te sve prekrijte maslinovim uljem.

Nakon što prođe sezona svježeg srijemuša, uzmite po žličicu na dan, kao dodatak hladnim jelima.

OPREZ! Mladi listovi srijemuša slični su listovima đurđice, mrazovca i čemerike. Sve tri biljke sadrže vrlo otrovne tvari. Pri berbi listova srijemuša može se na istom staništu, ponekad izmiješano s njima, naći puno sličnih mladih listova kozlaca. Od srijemuša se otrovne vrste mogu raspoznati po tome što ne mirišu na luk.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi