ponedjeljak, 15. travnja 2013.

Podbjel


Za neke je podbjel vjesnik proljeća, a za druge neugodan korov. Tek što okopni snijeg, podbjel već tjera svoje zlatnožute cvjetove. Pripada u red najstarijih poznatiji sredstava za suzbijanje kašlja. O njegovoj primjeni govori i latinski naziv: tussis što znači kašalj.


FAREARAE FOLIUM: Listove ubiremo u svibnju i lipnju i brzo ih sušimo. Odozgo su svijetlozeleni, odozdo bijelopustenasti, bez mirisa, blago sluzavi.

FAREARAE FLOS: Cvjetne glavice s peteljkama ubiremo u ožujku, prije nego što se posve rascvjetaju, jer za vrijeme sušenja još dozrijevaju (inače se raspadaju). Nemaju osobit miris i okus.

Raste na vlažnim tlima, obalama, ruševinama i obrađenim tlima, od nizine do gorskoga pojasa.

Djelovanje biljke i upotreba u medicini: Sluzi smanjuju nadraženost sluznica. Osobito se preporučuje uporaba droge kod katara i suhoga kašlja, kroničnog bronhitisa, promuklosti, plućnih bolesti izazvanih poslovima na kojima se udišu veće količine prašine. Vrlo je dobra za ispiranje kod akutnih i kroničnih opala usne šupljine i ždrijela. Djeluje i blago diuretički.

Često je kod zadržavanja tekućine u tijelu upotrebljavamo s jednako djelotvornim, ali snažnijim drogama. Vrlo pozitivno utječe na kožne upale i osipe.

Čaj od podbjela: Dvije čajne žličice razmrvljene droge prelijemo vrućom vodom, treba odstajati 10 minuta. Pijemo dvije do tri Šalice čaja zaslađena medom na dan. Čaj uvijek koristimo samo kraće vrijeme (1-2 tjedna).

Moguća neželjena djelovanja: Uz dopuštene količine i vrijeme, najviše 6 tjedana na godinu, te u čajnim mješavinama, nisu uobičajene nuspojave. Zbog mogućih neželjenih djelovanja alkaloida pri produljenoj uporabi, ne preporučujemo ga trudnicama, dojiljama i osjetljivim osobama.


Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi