Paprena metvica ili menta


Pored kamilice, paprena je metvicanajpoznatija i najpopularnija ljekovita biljka. Upravo je zbog velike omiljenosti ljudi često koriste kao svakodnevni napitak. Takvu uporabu ne preporučujemo jer u slučaju bolesti, droga tada više nije tako djelotvorna.


MENTHAE PIPERITAE FOLIUM: Zelene listove ubiremo neposredno prije cvatnje. Sušimo ih brzo, kako ne bi pretjerano pocrnjeli i čuvamo u dobro zatvorenim posudama. Osušeni listovi imaju snažan miris i oštar okus koji izaziva osjećaj blagog hlađenja. Ljeti za čaj koristimo i svježe listove. U nekim se zemljama svježi listovi rabe i za spravljanje umaka i kolača te biljnoga octa.

MENTHAE PIPERITAE AETHEROLEUM: U mnogim zemljama zapadne i istočne Europe te Sjeverne Amerike paprena se metvica uzgaja za dobivanje eteričnoga ulja vodenom destilacijom. Godišnja proizvodnje hlapiva ulja iznosi oko 1000 tona.

Stanište mente i rasprostranjenost: Paprena je metvica križanac dviju vrsta, npr. vodene metvice (Mentha aquatica L.) i čupave metvice (Mentha spicata L.). Još od konca 17. stoljeća uzgaja se u Engleskoj, odakle se proširila i u druge zemlje. Razmnožava se vriježama i podancima. U vrtu je više puta presađujemo jer se vrlo lako izgube prvobitna svojstva. Tako istodobno sprječavamo zarazu štetnom hrđom koja umanjuje vrijednost droge. Postoji više različitih sorta paprene metvice, a među njima je najpoznatija sorta crna metvica s crveno-ljubičastim stabljikama i lisnim žilama. Poprilično je rasprostranjena i sorta Palescens, ili zelena metvica, sa zelenom stabljikom i listovima. Ponajviše se uzgaja u Njemačkoj. Za dobivanje eteričnoga ulja uzgajaju se i posebni oblici poljske metvice (Mentha arvensis var. piperascens), osobito u Japanu, Brazilu i Kini. To hlapivo ulje prodaje se kao japansko ili balkansko ulje.

Srodne vrste: Kod nas na poljima, vlažnim livadama ili uz jarke raste više divljih vrsta metvice. Sve imaju više ili manje ugodan aromatičan miris koji podsjeća na paprenu metvicu. Uglavnom ne sadrže mentol, ali imaju više karvona. Gdjegdje se umjesto paprene metvice koristi vodena metvica.

Djelovanje mente i upotreba u liječenju: Iscrpine iz listova djeluju spazmolitički, osobito na glatke mišiće probavnog trakta, potiču izlučivanje žuči i istjeruju vjetrove. Paprenu metvicu vrlo uspješno koristimo kod jetrenih i žučnih bolesti povezanih s kolikama. Kod želučanih tegoba, osobito kod povećanja količine želučane kiseline, grčevitih bolova želuca i crijeva, ta ljekovita biljka vrlo djelotvorno ublažava grčeve. Pomaže kod živčanosti, neuroze srca, nesanice, glavobolje, čak i migrene. Kod bolne menstruacije povezane s grčevima najbolje djeluje u kombinaciji s drugim drogama. Eterično ulje djeluje spazmolitički i sekretolitički, osobito na bronhije. Djeluje i na probavni trakt, prije svega koleretički. Važno je i antiseptično i analgetičko djelovanje. Hlapivo ulje ublažava bolove na mjestu nanošenja ili posredno, preko refleksa na udaljenim dijelovima kože ili čak i drugim organima. Sam mentol na koži i sluznicama pobuđuje osjećaj hlađenja i djeluje blago anestetički. Često ga koristimo kod svrbeži kože, uboda insekata i neuralgija. Paprena je metvica odlično sredstvo protiv mučnine u želucu povezane s povraćanjem. Vrlo je prikladna za djecu i trudnice. Gotove pripravke koji sadrže mentol nikada ne koristimo kod malene djece i dojenčadi jer postoji opasnost od grčevitog stezanja bronhija (laringospasmus) i gušenja. Kroz zdravu kožu mentol brzo prođite u organizam, što je osobito značajno kod kupelji, inhalacija i nanošenja na kožu. Mentol se djelomično razgrađuje u jetri, dok se djelomično i nepromijenjen izlučuje kroz pluća i kožu.

Čaj od metvice: Dvije do tri čajne žličice svježih listova ili suhe droge prelijemo vrućom vodom i ostavimo pokriveno 5-10 minuta. Svježe spravljen čaj pijemo između obroka, tri do četiri puta na dan. Čaj koristimo i za inhalacije radi olakšavanja simptoma kod prehlada. Možemo mu dodati i kap hlapiva ulja.

Tinktura od mente: Možemo je nabaviti u ljekarni ili je spravljamo sami. 20 g suhe droge prelijemo sa 100 ml 70%-tnog etanola. Iznutra koristimo 15-20 kapi, kod grčeva želuca i crijeva, te žučnog mjehura i žučnih putova. Kod katara gornjih dišnih putova i upala usne šupljine, tinkturu koristimo za ispiranje. Kod uhoda insekata, svrbeža kože i drugih kožnih tegoba nanosimo je nerazrijeđenu ili razrijeđenu.

Eterično ulje od mente: Kod unutarnje primjene srednja dnevna doza iznosi 6-12 kapi koje nakapamo na kocku šećera. Za inhalacije uzimamo 3-4 kapi ulja.

Moguća neželjena djelovanja mente: I kod produljene primjene neželjena djelovanja nastupaju tek u rijetkim slučajevima. Unatoč tome, kod navedenih bolesti preporučujemo uzimanje čaja u obliku kure, a ne u obliku napitka za ublažavanje žeđi. Kod prečeste uporabe velikih količina eteričnoga ulja na koži i za inhaliranje, koža i sluznice pocrvene ili na njima čak nastaju i mjehurići. Tek rijetko nastupaju prave alergije. Kod vrlo malog broja bolesnika dolazi do treperenja srčanih pretklijetki, što je najčešće posljedica korištenja pretjerane količine hlapiva ulja. Pri korištenju eteričnog ulja na licu dojenčadi, osobito u blizini nosa, može doći do reflektoričkih grčeva. Pri uporabi čaja, poteškoće se ne pojavljuju.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi