Mrkva je odlična za pripremu sokova


Mrkva je jako zdrava povrtna biljka, izvrsno se kombinira sa drugim ljekovitim biljem i djelotvoran je antioksidant.


Zna se da je mrkva bogata beta karotenom. Karoteni su djelotvoran antioksidant što mrkvu čini savršenom namirnicom za očuvanje vida, ali i za usporavanje procesa starenja jer rješavaju problem slobodnih radikala koji se svakodnevno stvaraju u našem organizmu. Ljubiteljima osunčanog tena, karoteni pružaju i zaštitu od sunčevih zraka.

Mrkva dopridonosi proizvodnji eritrocita i poboljšava obrambeni mehanizam tijela. Ona uravnotežuje i regulira probavu i uvijek je preporučljiva, posebno u posljednjem tromjesečju trudnoće i za vrijeme dojenja. Općenito daje snagu, a posebno u slučaju anemije.

To je veoma omiljeno povrće jer tvori prekrasan most prema voću, odnosno dobro se s njim kombinira pa je izvrstan džoker u pripremi sokova.

Sokovnik je idealni aparat za istiskivanje čistog i koncentriranog soka mrkve. Gustoću dobivamo ako mrkvu pripremamo u mikseru, iako u tom slučaju treba dodati vode (ili svježe pripremljenog soka), zato što tako zadržava sva svoja vlakna.

Evo nekoliko prijedloga za pripremu soka od mrkve u mikseru (ako nije spomenuto drukčije) u kombinaciji s drugim voćem i povrćem. Svi su oni, naravno, pogodni i za pripremu u sokovniku. Ako se ne navodi drukčije, količina je namijenjena jednoj do dvjema osobama.

Budući da se kombinira s gotovo svim vrstama voća i povrća, mrkvu mnogi s pravom nazivaju ''kraljicom sokova".

Jabuka, naranča i mrkva
1 nasjeckana jabuka te 1 oguljena i nasjeckana naranča, 2 oguljene i naribane mrkve i 150 ml narančinog soka (ili negazirane prirodne mineralne vode).

Mrkva i mandarina
250 ml soka od mrkve i 2 oguljene i nasjeckane mandarine.

Celer, mrkva i jabuka
3 korijena celera s listovima, prerezana po sredini, 2 nasjeckane mrkve i 2 jabuke bez peteljke i nasjeckane.

Cikla, mrkva i jabuka
2 sirove mrkve nasjeckane na komadiće, 2 nasjeckane mrkve i 1 jabuka, bez peteljke i nasjeckana.

Rotkvica, jabuka i mrkva
1 svežanj rotkvica bez lišća, 1 jabuka, bez peteljke i nasjeckana i 3 nasjeckane mrkve.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi