ponedjeljak, 15. travnja 2013.

Grčka piskavica


Još je u antičko doba grčka piskavica bila omiljena ljekovita biljka u Egiptu, ali i na cijelom Sredozemlju, gdje se često uzgajala. Rimljani su tu tradiciju preuzeli od Grka i biljku nazvali grčkim sijenom, »foenum graecum«. U srednjem se vijeku počela uzgajati i u Srednjoj Europi, gdje se ubrzo počela smatrati iznimno ljekovitom. Koristila se (jednako kao i danas) kod kašlja, zatvora i za omekšavanje unutarnjih i vanjskih čireva. Dugo je bila sastojak mješavine začina curryja. Mladu zelen možemo koristiti kao povrće i dodavati je mnogim istočnjačkim jelima.


FOENUGRAECI SEMEN: Ubiremo zrele plodove, odnosno uske, sabljaste mahune, sušimo ih i iz njih vadimo sitnije sjemenke. One su karakteristična mirisa i gorka okusa. Ta je droga nekoć bila dobro poznata u narodnoj medicini.

Ovu jednogodišnju biljku uzgajamo u vrtu, gdje joj je potreban sunčan i topao položaj.

Djelovanje biljke i uporaba u medicini: Sluzi ublažavaju nadraženost sluznice. Jednako kao i laneno sjeme, koristimo je u obliku kašastih obloga za omekšavanje čireva, kod otečenih žlijezda, upala površinskih tkiva. Kašaste obloge koji dobro zadržavaju toplinu koristimo kod upale porebrice, neuralgija. išijasa, upale zglobova i upale prsa. I sluzi imaju blagu sposobnost odvajanja te zajedno sa saponinima povoljno djeluju kod katara dišnih putova. Iznimno je dobro sredstvo za okrjepu (roborans) nakon teških zaraznih bolesti, nakon operacija te kod tuberkuloze i lošeg apetita u djece. Pritom važnu ulogu igraju velika količina bjelančevina, masnoće s nezasićenim masnim kiselinama i mineralne tvari. Neki narodi mljevenu drogu koriste kao dodatak svakodnevnoj prehrani i kao sastavni dio mješavine začina curryja. Pripisuje joj se i sposobnost snižavanja razine kolesterola i krvnog šećera te povećavanja količine mlijeka pri dojenju.

Čaj: Od jedne čajne žličice zdrobljenog ili mljevenog sjemena spravljamo oparak i pijemo po dvije do tri šalice na dan.

Mljeveno sjeme: Po jednu čajnu žličicu mljevenih sjemenaka pomiješanih s marmeladom uzimamo triput na dan.

Kašasti oblozi (Kataplazme): 50-100 g mljevenih sjemenaka prelijemo sa 50 do 100 ml vode i miješamo dok ne dobijemo gustu kašu. Nanesemo je na lanenu ili pamučnu krpu i položimo na oboljelo mjesto. Prekrijemo najlonom i omotamo suhim ručnikom. Kod upale žlijezda pazimo da kaša ne bude prevruća. Umjesto vode možemo uzeti i razrijeđeni ocat (jedan dio octa i četiri dijela vode).

Neželjena djelovanja biljke nisu zabilježena.


Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi