Borovnica


Antički liječnici nisu opisivali ljekovitu snagu borovnice. Njezinu primjenu u liječenju prvi put, tek u 12. stoljeću, spominje sveta Hildegarda iz Bingena. Primjena osušenih borovnica u narodnoj medicini u Europi je rijetko gdje ukorijenjena kao u nas. Mlađe je generacije, na žalost zaboravljaju i koriste sve manje, iako je to jedan od najboljih najneškodljivijih lijekova kod svih vrsta proljeva.


MYRTILLI FRUCTUS: Kao drogu koristimo osušene plodove. Suše se vrlo sporo, pa stoga najčešće koristimo dodatnu toplinu. Suhu drogu možemo čuvati nekoliko godina. Gotovo je bez mirisa, a ima ugodan kiselkast i sladak okus.

MYRTILLI FOLIUM: Listove ubiremo u lipnju, odnosno kad su posve razvijeni. Skidamo ih s grančica i dobro sušimo.

Stanište i rasprostranjenost: U nas raste na kiselim tlima po šumama, vrištinama, među klekovinom, od nizine do gorskog pojasa.

Djelovanje borovnice i uporaba u liječenju: Osušeni su plodovi jedan od najboljih biljnih lijekova za liječenje proljeva, osobito u djece i osjetljivih osoba. Trjeslovine, djelomično vezane na bojila, oslobađaju se tek u alkalnom probavnom soku i djeluju neposredno u crijevima. Stoga za optimalno djelovanje trebamo razmjerno male količine suhih plodova. Usto na crijeva djeluju umirujuće, smanjuju peristaltiku, sprječavaju rast štetnih bakterija i djeluju protuupalno. Modra bojila antocijani vežu se na stanične stjenke bakterija i tako sprječavaju njihov razvoj i razmnožavanje. Bakterije nisu mrtve, nego samo dolazi do zaustavljanja rasta, takvo djelovanje označavamo kao bakteriostatično. Zbog oslabljenosti štetnih bakterija organizam se lakše oporavlja i pritom aktivira vlastite obrambene sposobnosti. Bojila ne djeluju samo u crijevima, nego preko krvi dolaze i u bubrege, gdje se izlučuju. Drogu koristimo kod svih oblika zaraznih katara crijeva i drugih crijevnih bolesti povezanih s proljevima. Kod vrlo jakih proljeva drogu kombiniramo s crnim vinom. Vodene pripravke možemo davati i dojenčadi. Svježe su borovnice zbog velike količine invertnog šećera, pektina i vitamina odlično voće za djecu, bolesnike i starije osobe. Poboljšavaju probavu i čišćenje probavnog trakta, među ostalim i zbog voćnih kiselina. U narodnoj medicini listovi se smatraju učinkovitima kod šećerne bolesti. I doista je dokazano tla u životinja čaj od listova (na prazan želudac) snizuje razinu šećera u krvi. Kod dijabetesa u starijoj dobi smanjuje izlučivanje šećera u urin, kao i količine šećera u krvi. Visoka količina slobodnog hidrokinon u listovima ograničava takvu primjenu. Pri kraćoj uporabi hidrokinon je neškodljiv, a pri daljem uzimanju dolazi do kroničnog trovanja jetre. U obzir dolaze samo čajne mješavine s drugim drogama. Upravo se na taj način u narodnoj medicini listovi borovnice često koriste kod upalnih procesa mokraćnih organa. Arbutin prisutan u listovima inače djeluje kao dezinfekcijsko sredstvo u urinu, iako su za te namjene primjereniji medvjetka i brusnica.

Čaj od borovnice: Dvije jušne žlice bobica prelijemo sa 250 ml vode. Spravljamo uvarak, koji kuhamo 10 minuta. Svaki sat uzimamo po jednu žlicu toga čaja. Koristimo ga za ispiranje usta kod najrazličitijih upala; prikladan je i za ispiranje i obloge kod različitih ekcema, lišaja i čireva koji ne zacjeljuju, koji nastaju kao posljedica šećerne bolesti. Umjesto vode možemo uzeti dobro crno vino, jer tada dodatno djeluju i trjeslovine iz vina. Kad smo na putu i nemamo mogućnosti spravljati čaj, jednostavno više puta na dan prožvačemo po 10 suhih bobica. Suhe bobice borovnice uvijek bi trebale biti sastavnim dijelom priručne ljekarne.

Tinktura: Za domaću tinkturu u pola litre dobre domaće rakije namočimo 100 g osušenih bobica borovnice. Ostavimo da se namače 4-5 tjedana, u međuvremenu više puta protresemo. Takva se iscrpina može koristiti više godina. Umjesto rakije možemo uzeti crno vino i u njemu prokuhati suhe borovnice.

Neželjena djelovanja: Kod uporabe plodova nisu zabilježena. Primjenu listova valja ograničiti na čajne mješavine koje se upotrebljavaju s prekidima. Količina bidrokinona pri daljnjoj je primjeni na granici toksičnosti.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi