srijeda, 13. ožujka 2013.

Zejtin - Suncokretovo ulje


Od najstarijih vremena, pa još i danas, upotrebljava se zejtin za lijek. Kod svih mogućih bolova u leđima, kičmi, prsima, želucu, trbuhu i otečenim slezenama, upotrebljava se topao zejtin za trljanje.

Upala prsa i svaku gušobolju liječe oblozi sa vrućim zejtinom. Kile se oblažu sa u pepelu ili štednjaku pečenim lukom, kojeg treba izgnječiti, pa vrelim zejtinom preliti i na otok priviti.

Kod visoke temperature i raznih upala kao: pluća, porebrice, slijepog crijeva i drugih, uzima se isprva svako pola sata do sat po jedna mala žlica zejtina, kasnije po 5-6 žlica, a kada vatra popusti, 2-3 žlice dnevno. Ko ne može da uzme sam zejtin, neka ga uzme sa malo limunova soka, sirupa od jagoda, malina, konjaka, mlijeka ili crne kave (bez cikorije).

Za odvajanje kamenja iz žuči ili bubrega pije se zejtina od 100-300 grama sa limunovim sokom ili kojim sirupom. Zejtin sa lišćem ljiljana ili korijenom uzima se kod otrovanja krvi, svakog sata po 1 malu žlicu.

Ozljede od prignječenosti, čireva, uboda osa ili pčela, nažuljala mjesta od ležanja ili jahanja namažu se zejtinom od ljiljana.

Na ozljede od prignječenosti ili čireve stavljaju se, osim toga, svako pola sata oblozi od pola octa i pola vode. Zejtin sa bademom uzima se dnevno 3-4 puta po 1 žlica kod upale sluznica u prsima, dušniku i crijevima. Pijenjem ovog zejtina popravlja se probava, otklanja nadim i vjetrovi.

Kada uši zabole, sipa se u bolesno uho 7-8 kapi bademovog zejtina.

Zejtin sa glistama i mravljim špiritom liječi bol u člancima, hrptenjači, kičmi, bedrima, zgrčene i modre žile po listovima, razne vrste otoka i reuma. Sa pola zejtina i pola špirita istrljaju se bolna mjesta 2-3 puta i dobro toplo previju. Uz ovo trljanje mora se piti kakav čaj za čišćenje krvi i uzeti kakvo sredstvo za pročišćavanje.

Špirit sa mravljom kiselinom: U jednu staklenku stavi se malo meda, zatim se staklenka stavi do grla u mravinjak. Za kratko vrijeme staklenka se napuni sa mravima, koji se preliju sa 50-60% čistim špiritom. Staklo se zatim dobro zatvori i ostavi 12-14 dana na toplom mjestu.

Zejtin od ljiljana: Na šaku izrezanog lišća ili korijena od ljiljana (krina, Lilium candidum) stavi se 3/4 litra čistog maslinovog zejtina, lagano začepi pamukom i ostavi 4-6 tjedana.

Zejtin sa bademom: Na 3/4 litra čistog maslinovog zejtina stavi se 18dkg u havanu istucanih očišćenih badema. Boca se lagano začepi pamukom i ostavi 4-6 sedmica. (Bademi se stave u kipuću vodu i puste da jednom provru, da im se ljuska može lagano skinuti).


Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi