RUSOMAČA (Capsella bursa posteris) Fam. Brassioceae


Popularni nazivi: hoću-neću, pastirska torbica, rosomača, torbičica, mačkino srce, babine gnjide, krvavka


Opis: Jednogodišnja zeljasta biljka, sa rozetom oformljenom od bazalnih dijelova koji su izdijeljeni na listove. Gornji listovi su potpuni dok su donji nejednako nazubljeni. Stabljika je prava, visoka 10-40 cm.
Cvjetovi su mali, bijelo-sive boje, raspoređeni u bočne cvasti, dok su donji formirani od sjemenog omotača i liče na kesice u obliku srca, tvrde pri dodiru.

Staništa: Raste na obradivom i neobrađenom terenu.

Sakupljanje: Cijela biljka se koristi. Sakuplja se u vrijeme cvjetanja. Cvjeta od maja do septembra.

Sušenje se obavlja u sjenci, u tankim slojevima.

Aktivna svojstva: Amini (holin, acetilholin), fenolični derivati, glikozidi, tiramin, kalijumove soli, glikozid.

Uslovi za upotrebu: Biljka treba da zadrži prirodnu boju poslije sušenja. Neupotrebljive su biljke sa izmijenjenom bojom, kao i one napadnute parazitima.

Farmakološko dejstvo: Adstrigens (izaziva stezanje), koronarni vazodilatator (širi krvne sudove srca), uterotonik (za ispiranje i dezinfekciju materice), hemostatik (zaustavlja krvarenje), hipotenzor (snižava krvni pritisak), analgetik (ublažava bolove).

Terapeutske indikacije: Angina pektoris, hipertenzija (povišen krvni pritisak), mastitis (upala dojki - liječenje u vidu komprese), atrofija mišića (sušenje mišića), unutrašnje hemoragije (krvarenja), menometroragija (pojačano menstrualno krvarenje), dismenoreja (menstruacija praćena bolovima).
U vrijeme menopauze, preporučljivo je piti 2 šalice dnevno u toku 4 sedmice, zatim se pauzira 3 sedmice, posle čega se ponavlja tretman. Protiv hemoroida (šuljeva) koji krvare, primjenjuju se klizme, ispiranja i sjedeća kupka uz upotrebu mlakog dekokta od ove biljke.

Rusomača, slično imeli, normalizira cirkulaciju krvi. Preporučuje se kako protiv povišenog, tako i protiv sniženog krvnog pritiska.

Poput imele, rusomača je uspješno sredstvo protiv krvarenja materice.

Ova biljka se koristi u slučaju rektalnog prolapsusa (ispadnutosti zadnjeg crijeva). Pije se po 4 šolje dnevno čaja od virića (Alchemilla vulgaris), a spolja se primjenjuje masaža tinkturom od biljke rusomače; također po 10 kapi ove tinkture uzima se kao dodatak jednoj šolji čaja i to treba piti 3 puta dnevno. Za 10 dana, koliko je potrebno da se pripremi tinktura, preporučuje se oblog od švedskog aperitiva (šveden bitner, švedska grančica).

Način upotrebe:

Infuzija: 1 punu kašičicu biljke dodatu na 250 ml vrele vode, ostaviti da stoji poklopljeno 30 sekundi i procijediti.
Oblog: 1 puna kašika biljke, ako je moguće sveže, stavi se u gazu i obloži oboljelo mjesto.
Tinktura: Sveže ubrana biljka: listovi, stabljika i cvjetovi, kao i kesice sa sjemenom, fino se isitne i sipaju u flašu bez nabijanja, zatim se preko toga doda alkohol jačine 40% (biljka treba da bude prekrivena) i ostavi se na suncu ili toplom zraku 10 dana. Procijediti i presuti u tamniju bocu. Čuva se na hladnom.
Ako se koristi sušena biljka, stavi se u sito koje se postavi iznad vode koja ključa. Biljka se oblaže na oboljelo mjesto u obliku kataplazme.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi