MRTVA ŽUTA KOPRIVA (Lamium galeobdolon) Fam. Lamiaceae


Opis: Raste u vlažnim šumama, sjenovitim čestarima, po zapuštenim mjestima, kamenolomima itd. Iz razgranatog rizoma raste uspravna stabljika, do visine od 50 cm. Par ovalnih, nazubljenih listova se nalazi točno pod pravim kutom u odnosu na par listova iznad i ispod.

Žuti cvjetovi rastu sa unutrašnje strane bazalnog dijela lista, i to tako da čine obruč oko stabljike. Upotrebljavaju se cvjetovi i listovi.

Žuta kao i bijela mrtva kopriva (Lamium album) su vrijedne ljekovite biljke. Sakupljaju se listovi, a naročito cvjetovi.

Indikacije: Čaj djeluje blagotvorno kod stomačnih i menstrualnih tegoba (bolova) - 2 šalice dnevno. Čaj se također koristi kao depurativ (prečišćava krv) i protiv insomnije (nesanice).

Mrtva žuta kopriva preporučuje se i u slučajevima: disurije (otežanog mokrenja), oboljenja mokraćne bešike i bubrega.

Cvjetovi se koriste u liječenju kožnog ekcema. Pije se 1 šolja čaja ujutro.

Protiv variksa (proširenih vena) i varikoznog čira, stavljaju se oblozi umočeni u infuziju (čaj).

Kod cistitisa (upale mokraćne bešike), nefritisa (upale bubrega), primjenjuju se sjedeće kupke.

Način upotrebe:

Infuzija: 1 puna kašičica dodata na 250 ml vrele vode, ostavi se da odstoji 30 sekundi.

Oblog: 3 pune kašičice dodate na 1/2 litre vode, treba da odstoje 5 minuta. Gaza se umoči u infuziju i obloži vruća, na oboljelo mjesto.

Sjedeća kupka: Koristi se cijela biljka.

U slučaju dijalize (postupak kojim se zamjenjuje rad bubrega), može se koristiti mješavina čaja: mrtva žuta kopriva, zlatnica (Solidago virgaurea) i ivanjsko cveće (Galium verum). Pomiješaju se jednake količine, 1 puna kašičica mješavine dodaje se na 250 ml vruće vode. Piti 3 šalice čaja dnevno.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi