KAMILICA (Matricaria chamomilla) Fam. Asteraceae


Popularni nazivi: kamomila, materičnjak, carev cvijet, popadika, romanika


Opis: Zeljasta samonikla jednogodišnja biljka, sa stablom koje se grana pri vrhu, i visoko je 20-30 cm. Listovi su glatki, raspoređeni u po dvije grupe, sa paralelnim linearnim segmentima. Sitni cvjetovi su grupisani u cvjetne glave na vrhovima grana. Bočni cvjetovi su bijeli, a njihove latice su sjedinjene u obliku jezička, dok su centralni cvjetovi žuti i zaobljeni, sa laticama koje su nazubljene sa spoljne strane (po 5 zubaca).

Ljekovita kamilica ima karakterističan, prodoran miris i razlikuje se od drugih vrsta koje su joj srodne po cvjetnoj glavi koja je okruglasta, kupasta, iznutra prazna, dok među cvjetovima koji se polako otvaraju sa cvjetnice, ne postoje brakteje ili priperci (listovi u čijem se pazuhu nalazi cvat). Plodovi su ahenije bez latica. Kamilica raste kako na obrađenom, tako i na neobrađenom tlu. Cvjeta od maja do septembra.

Upotrebljivi dijelovi: Cvjetovi, bez drške, i to sakupljeni u periodu maj-august.

Sakupljanje se vrši po suvom vremenu, pošto se povuče rosa. Uvenuli cvjetovi se ne beru. Sakupljanje se obavlja rukom ili specijalnim češljem, uz zahvatanje samo cvjetnih glava.

Cvjetove treba poredati u sjenci kako bi povratili svježinu, a zatim ih provejati kako bi se odstranila prašina i druge nepoželjne čestice. Posle ovoga, cvjetovi se propuštaju kroz rešeto radi selekcije i ujednačavanja. Na ovaj način se izdvajaju mali cvjetovi i oni koji su ubrani sa drškom. Proces odstranjivanja ovih drugih (sa drškom) se obavlja pažljivo, pokretima gore-dole pri čemu se cvjetovi sa drškom izbacuju na površinu, a zatim se odstranjuju rukom.

Sušenje cvjetova se vrši u sušarama, ili dobro provjetrenim tavanima. Cvjetovi se rašire na hartiji u veoma tankom sloju. Ako ih sušimo na tavanu, treba ih okretati kako se ne bi uplesnjavili. Ovo međutim, treba raditi veoma pažljivo, kako bi se izbjeglo drobljenje cvjetova.

Aktivna svojstva: Etarsko ulje, azulin, kamazulun, flavonozid, holin, matricin, epigenin, umbeliferon, salicilna kiselina, fitosterin, supstance kumarinske prirode sa spazmolitičkim dejstvom.

Farmakološko dejstvo: Anestetik - neutralizira bol, dezinficijens (uništava zarazne mikroorganizme), antiinflamator (sprečava zapaljenja), antiseptik (protiv trovanja), bakteriostatik (zaustavlja razvoj bakterija u organizmu), baktericid (uništava bakterije), sedativ (umirujuće sredstvo), karminativ (protiv nadimanja i vjetrova), antispastik (protiv grčeva u želucu i crijevima), cikatrizant (za iscjeljenje rana), sudorifik (podstiče znojenje), antidijareik (protiv proljeva).

Kamilica nije uzalud smatrana "univerzalnim lijekom", naročito kada su djeca u pitanju.

Terapeutske indikacije: Gastritis, enterokolitis (upala tankog i debelog crijeva), dijareja (proljev), nadimanje, crijevne kolike (bolni napadi), dismenoreja (menstruacija praćena bolovima), amenoreja (izostanak menstruacije), insomnija (nesanica), orhitis (zapaljenje mošnica), nefritis (upala bubrega), konjunktivitis (upala sluzokože oka), gangivitis (upala desni), apsces (gnojno zapaljenje tkiva, zagnoj).
Kupke i ispiranje kamilicom umirujuće djeluju kod stanja iscrpljenosti.

Kamilica stimuliše peristaltiku (aktivnost) crijeva, a da pri tome ne izaziva njihovo pražnjenje (putem stolice), i zato je preporučljiva je kod hemoroida (šuljeva) kako za internu upotrebu u obliku čaja, tako i spolja u vidu masti od kamilice.

Kod sinuzitisa (upale sinusa) se vrši inhalacija parom od kamilice, dok se neuralgija (bolest živaca koja se manifestira u naletima u određenim dijelovima tijela, a nije izazvana nekim vidljivim anatomskim, promjenama) liječi utrljavanjem ulja od kamilice. Ona otklanja umor u udovima, a kuhani cvjetovi pripremljeni u obliku kaše i primijenjeni na predio oboljele mokraćne bešike umanjuju bolove.

Također, kod bolova u ušima blagotvorno djeluje toplo ulje, 2-3 kapi, 2 puta dnevno.

Ulje od kamilice se koristi i za masažu paraliziranih udova.

Način upotrebe:

Infuzija: 1 puna kašičica na 250 ml vode.
Kompresa: 250 ml vrućeg mlijeka se prelije preko 1 pune žlice kamilice i ostavi da odstoji 30 sekundi do 2 minuta. Procijedi se i koristi u mlakom stanju u vidu obloga za oči (protiv bolova).
Inhalacija: 1 litra ključale vode se prelije preko 4 pune žlice kamilice, a zatim se vrši inhalacija (udiše se para ispod peškira).
Ulje od kamilice: Boca se napuni cvjetovima kamilice koji su sakupljeni po sunčanom vremenu. Pri tom, cvjetove ne treba nabijati.
Preko njih se sipa maslinovo ulje i to tako da prekrije cvjetove u sloju od 2 cm. Boca se začepi i čuva na suncu 14 dana, zatim se procijedi i sipa u manje bočice, koje se čuvaju na hladnom.
Mast od kamilice: Priprema se na isti način kao i krema od nevena.
Dodatak za kupku: Za kompletnu kupku koriste se 2 pune šake kamilice. Za umivanje i pranje kose - 1 puna šaka kamilice stavljena u ključalu vodu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi