GAVEZ (Symphytum officinale) Fam. Boraginaceae


Popularni nazivi: voluj, crni korijen, vrani gavez, klinjak, gavezina


Opis: Ova ljekovita biljka je jedna od najdragocjenijih koje nam priroda nudi. Raste po vlažnim pašnjacima, pored ograda i cvjeta cijelo ljeto. To je zeljasta, živopisna biljka, prekrivena oštrim maljama, sa uspravnim razgranatim stablom od 1,20 m. Listovi su ovalni i suženi prema dršci, raspoređeni su naizmjenično. Cvjetovi su roze-purpurni, ljubičasti, rjeđe bijeli i čine kratke cvasti. Korijen je vretenast, razgranat, spolja crne, iznutra bijele boje (poslije sušenja postaje žućkast). Cvjeta od maja do kraja augusta.

Upotrebljivi dijelovi: Sakuplja se gornja polovina stabljike - u vrijeme i poslije cvjetanja, u periodu april-septembar.

Listovi se suše u sjenci.

Korijen - sakuplja se od marta do aprila, ili od septembra do novembra.

Korijen se očisti od čvorova i nadzemnih dijelova, opere se i isječe na komade, dužine 10-15 cm. Deblji komadi se rasijeku vertikalno. Pripremljen na ovaj način, korijen se suši u najkraćem vremenskom roku što sprečava proces fermentacije. Sušenje se vrši na suncu, na tavanu, ili u sušarama. Osušeno korijenje se čuva u suhim prostorijama, bez vlage.

Uslovi za upotrebu: Korijen treba da je čist, da ima sjajno-crnu boju spolja i belo-žućkastu iznutra. Treba ga usitniti na komade od 10-15 cm. Također je potrebno odstraniti sve nadzemne dijelove biljke.

Aktivna svojstva: Etarsko ulje, alantoin, tanin, sluzi, holin.

Farmakološko djelovanje:

Interno: Antiinflamator (protiv zapaljenja), adstrigens (izaziva skupljanje), emoliens (sredstvo za umekšavanje), ekspektorans (za iskašljavanje), hemostatik (za zaustavljanje krvarenja), cikatrizant (za iscjeljenje rana), antimikotik (protiv gljivica).

Spolja: Dekongestiv (sanira nagomilavanje krvi i drugih tjelesnih tečnosti u organizmu), adstrigens, cikatrizant.

Terapeutske indikacije: Bronhitis (upala bronhija - dušnica), furunkul (čir), kancer (rak).

Spolja: Opekotine, varikozni čir, hemoroidi (šuljevi), u vidu obloga i kupki. Također se priprema i oblog od lišća gaveza, koje se potopi u vrelu vodu, a zatim samelje. Dobivenu kašu treba staviti na bolno mjesto ili na predio zahvaćen tumorom; ista kaša se dobiva od svježeg korijena koji se izrenda, pomiješa sa vrelom vodom i obloži se oboljelo mjesto. Kaša se može dobiti i od suhog korena koji se zdrobi i pomiješa sa mlakom vodom. Izmiješan sa kamilicom, hajdučicom i pelinom, koristi se za ispiranje usne duplje kod stomatitisa (upala sluzokože usne šupljine i dentalnog apscesa - zubnog zagnoja).

Tinktura od gaveza je veoma djelotvorna. Osobe koje boluju od reumatizma i artritisa (upale zglobova) mogu koristiti ovaj preparat za masažu.

Oblog u vidu kaše od lišća gaveza, preporučuje se kod paralize i stavlja se na oboljele udove.

Sušeni korijen se može izgnječiti ili istucati i pomiješati sa mlakom vodom pri čemu se dobija kaša koja se stavlja na oboljelo mjesto.

Topli oblozi su veoma korisni kod varikoznog čira, reumatizma, bolova u grlu, bolova u amputiranim udovima, periostitisa (zapaljenja kostiju, pokosnice).

Čaj je efikasan lijek kod bronhitisa, oboljenja digestivnog trakta (organa za varenje), i hemoragija u digestivnom tubusu. Piti 2-3 šalice dnevno.

Tinktura od gaveza je dobra protiv rana, uboja, ehimoza (krvnih podliva) i fraktura (prijeloma kostiju).

Lišće gaveza se koristi i kao dodatak za kupku kod reumatskih bolova, kostobolje, diskopatije i slabe cirkulacije. U ovom slučaju (slaba cirkulacija) naročito kad su u pitanju hladne noge, treba primjenjivati kupke od koprive i gaveza.

Način upotrebe:

Infuzija: 2 žlice korena (fino usitnjenog) ostaviti preko noći u 250 ml hladne vode; ujutru malo ugrijati, procijediti i piti u rijetkim gutljajima.
Čaj za čir na želucu: 1 puna kašičica listova stavi se u 250 ml vrele vode. Ostaviti da odstoji pokriveno 3 minuta, a zatim procijediti. Piti 3-4 šalice u rijetkim gutljajima, u toku jednog dana.
Oblog: Dobro osušeno korijenje sitno se samelje, odmah se pomiješa sa toplom vodom i nekoliko kapi jestivog ulja, a zatim se raširi na platnu. Oblaže se dok je toplo na oboljelu zonu i pričvrsti zavojem.
Primjena svježeg lišća: Svježe lišće oprati i usitniti u avanu dok se ne pretvori u kašu koja se stavlja na oboljelo mjesto.
Dodatak za kompletnu kupku: 500 g svježeg ili sušenog lišća, potopiti u 5 litara hladne vode. Sljedećeg dana ugrijati do ključanja, a tečnost dodati u vodu za kupanje.
Sjedeća kupka: Isti postupak kao i za kompletnu kupku, s tim što se uzima 200 g.
Tinktura od gaveza: Korijenje gaveza se opere, očisti četkom, fino se usitni, stavi u bocu bez nabijanja, prelije votkom jačine 40% i drži na suncu ili pored peći 14 dana, posle čega se procijedi.
Mast od gaveza: 4-6 svježih korijena, pošto se dobro operu i usitne, dodati u 250 g otopljene biljne masti ili margarina.
Drugi način: 10 žlica ribanog korijena pomiješati sa 11 žlica masnoće. Sud sa ovom smjesom pokriti i ostaviti da odstoji 12 sati, posle čega se ponovo ugrije i procijedi kroz platno. Procijeđeni sadržaj odmah presuti u teglu i čuvati u frižideru. Koristi se kod varikoznog čira, manjih povreda, hemoroida (šuljeva).

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi