Crveni luk i njegova ljekovitost


Poznat je kao staro kućno sredstvo, kao začin ali i kao ljekovita biljka. Crveni luk je odličan protiv bolova u maternici, trbuhu i želucu.

Za primjenu možete oprobati kuhani luk u mlijeku koji se pije topao po 2 do 3 šalice dnevno. U slučaju upaljenih, suznih i krmeljavih očiju, sa 'oteklim' vjeđama treba 5 do 6 puta dnevno oči ispirati crvenim lukom kuhanim u mlijeku, uz dodatak od jedne žlice meda na jednu šalicu mlijeka. Kada se luk kuha u mlijeku i djeci daje natašte i navečer prije spavanja 4 do 5 žlica, on izgoni gliste.

Kada stane mokraća, kuha se luk u vodi sa dosta meda i pije se svako 2 sata po 3 do 4 žlice.

Protiv vodene bolesti izvrsno je sredstvo kada se kuha crveni luk sa jednom do dvije male grančice ružmarina u pola vina i pola vode i od ovog vina pije svakog sata po 1 žlica.

Protiv vjetra i zatvora jede se pečeni luk, ili se cijedi sok iz luka i pomiješa sa jednakim dijelom rakije te se ova rakija dnevno popije u dozama po 2 do 3 čašice.

Crveni luk isjeckan i pomiješan sa solju i zejtinom (uljem) stavlja se na stopala i šiju kod velike vatre i mijenja se čim se ugrije.

To su neki od savjeta poznatog travara iz Hercegovine, Sadika Sadikovića.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi