Ljekovita biljka Jaglac

Jaglac, jagorčika, žmigavec ili visoki jeglič, nosi latinsko ime Primula officinalis Jacq. Te je u struci poznat i kao Radix, Flores ili Herba Primulae.


Jaglac sa žutim cvjetovima cvate među prvim cvijećem u proljeće. Raste u svijetlim šumama, među živicama, grmlju. Odgaja se u vrtovima kao ukrasna biljka. Cijela biljka je dlakava. Cvjetovi se nalaze na kraćoj ili duljoj stapci — na vršku — koja izraste od samog podanka složena u štitastom cvatu. Listovi su neravni, namreškani sa perastim žilicama.

Za vrijeme cvatnje sabire se korijen, list i cvijet. Treba brati one biljke čiji su cvjetovi izrasli na dugoj dršci i nagnuti su na jednu stranu, jer su ljekovitiji.

Jaglac je naročito dobar kao sredstvo protiv plućnih bolesti, nesvjestice, lupanja srca. Čaj od cvjetova povećava broj crvenih krvnih tjelešaca. Liječi začepljenost, histeriju. Uzima se korijen: tri četvrtine žlice na tri decilitra ključale vode — triput dnevno po šalicu. Lišće je veoma bogato C vitaminom. Pomaže cirkulaciju krvi, bolje izbacivanje ispljuvka; protiv nesanice, migrene, neuredne menstruacije. Izvana služi kao oblog na uboje (8 jedaćih žlica biljke stavi se u litru vode i kuha dok se ne ukuha na jednu trećinu).

U ljekarstvu se upotrebljava pridanak ili cvijet. Pridanak ili korijen bere se u proljeće ili jesen. Osušeni pridanak ima ugodan miris veoma sličan anisu.

I cvijet i podanak upotrebljavaju se kao naljev: u litru vode stavi se 2—3 žlice cvijeta i pusti nekoliko sati kvasiti. Tako pripremljen naljev vrlo uspješno djeluje kao umirujuće sredstvo: kao sredstvo za stišavanje glavobolje (migrene), nervoze, nesanice, vrtoglavice i nesvjestice.

Napitak pripremljen od žlice korijena na 300 g ključale vode vrlo dobro djeluje protiv bronhitisa. Uzima se triput dnevno po šalicu.

Jaglac liječi uzetost, bubrege, nesvjesticu, migrenu i reumu, čaj od suhog lišća jača živce, liječi neuralgiju, kronično začepljenje. Pije se toplo po 2 šalice dnevno.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi