Liječenje bijelim lukom


Upotreba ove čudesne biljke, kako u vidu prehrambene namirnice, tako i kao ljekovitog sredstva protiv mnogih bolesti, stara je koliko i povijest ljudskog roda.

Arheološka otkrića pokazuju da se ova biljka nalazila na spisku gastronomskih i terapeutskih receptura Kineza, Egipćana, Feničana, Vikinga i Rimljana.

Nakon izlaska iz Egipta i teškog ropstva, tijekom četrdesetogodišnjeg lutanja pustinjom, izraelski narod se sa čežnjom prisjećao namirnice koja je imala čudesna ljekovita svojstva.

Dioskorid, ljekar grčkog porijekla, koji je bio u pratnji rimskih legija tijekom njihovih osvajanja, znao je za bijeli luk i koristio ga je sa velikim uspjehom u liječenju plućnih oboljenja i bolesti organa za probavu.

Povijest je zabilježila da je za vrijeme kuge u Srednjem vijeku, na hiljade ljudi podleglo ovoj nemilosrdnoj zarazi, dok su oni koji su koristili bijeli luk u svakodnevnoj ishrani, bili pošteđeni.

Ljekovita svojstva bijelog luka sadržana su u njegovom kemijskom sastavu, prvenstveno u derivatima koji sadrže sumpor (na primjer alicin je poznat po svom antibakterijskom djelovanju).

Među mnogobrojnim terapijskim svojstvima bijelog luka spomenimo sljedeća: diuretik (pospješuje mokrenje), ekspektorans (za iskašljavanje), antiateriosklerotik (protiv arterioskleroze), antiseptik (protiv klica), baktericid (ubija bakterije), antiparalitik (protiv paralize), hipotenzor (snižava krvni pritisak), hipoglikemijant (smanjuje nivo šećera u krvi), normalizira intestinalnu (crijevnu) floru, te poboljšava apetit.

Liječenje bijelim lukom moguće je primjenjivati na različite načine, ovisno od vrste oboljenja:

a)            Čaj od bijelog luka kod oboljenja dišnih i probavnih putova
b)            2 - 3 češnja prije jela kao okrepljujuće sredstvo za cio organizam, protiv arterioskleroze, bolesti digestivnog trakta (organa za probavu)
c)            Tinktura od bijelog luka, 3 x 20 - 30 kapi na dan, ili sveži sok, 20 kapi dnevno razblažen sa malo vode protiv hipertenzije (povišenog krvnog pritiska), kardiovaskularnih oboljenja (bolesti srca i krvnih sudova), arteriooskleroze
d)            U vidu inhalacije, protiv oboljenja respiratornog trakta (dišnih putova) - stavi se malo žara na jedan češanj bijelog luka.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi