Kopriva


Kopriva raste posvuda i svakom je poznata kao korov. Manje je poznata kao ljekovita biljka, a ponajmanje kao povrće. U nas se mlade koprive sjeckaju pačićima, purićima i guščićima, a i svinje se hrane sjeckanom poparenom koprivom. Možda je to i razlog što mnogi ljudi zaziru od koprive u ljudskoj prehrani.

Dr. Ljubiša Grlić (Enciklopedija samoniklog jestivog bilja) smatra da je kopriva zbog svoje rasprostranjenosti, prehrambene i vitaminske vrijednosti, najkorisnije, najzdravije i najpristupačnije lisnato povrće. Hranjivost koprive poznavali su stari Egipćani, Grci i Rimljani.

Kopriva sadržava 5,5% bjelančevina, 1% ugljikohidrata, 0,7% masti, kalcij, fosfor, željezo, magnezij, natrij, kalij, kremičnu kiselinu, te hormone koji djeluju na ispravan sadržaj šećera u krvi. U proljeće mlado lišće koprive sadrži 75 do 140 mg% vitamina C i do 20 mg% karotina (provitamin A). Po tome je kopriva bogatiji izvor C i A vitamina od većine vrsta kultiviranog povrća.

Ljekovito djelovanje koprive je višestruko. Korisna je protiv anemije, bolesti probavnih organa, reumatizma, bubrežnih bolesti, te za čišćenje krvi i dr. Losion i oblozi od koprive služe za održavanje ljepote, čiste kožu, odstranjuju akne i ekceme te suzbijaju opadanje kose. Aromatično i ljekovito bilje sadržava veći postotak eteričnog ulja, ako uz njega raste kopriva.

Kopriva se puno upotrebljava u biovrtu kao gnojivo, naročito za prihranu plodovitog povrća (bogata je dušikom). Gnojnica se priprema tako da se 1 kg usitnjenih kopriva izmiješa sa 10 litara vode u drvenoj ili plastičnoj posudi i ostavi na suncu da provrije. Kada prestane pjenjenje gnojnica je gotova. Razrijeđenom u omjeru 1:10 zalijeva se povrće. U kombinaciji s gnojnicom od gaveza dobiva se organsko gnojivo bogato dušikom i kalijem. U biovrtu je kopriva i sredstvo protiv bolesti i štetočina. Postupak je kao za gnojnicu, ali se kopriva namače samo 24 sata, procijedi i njome prskaju lisne uši na povrću i cvijeću. Taj postupak treba ponoviti nekoliko puta.

Za jelo se beru vršci mladih kopriva u proljeće, a ako se više puta pokose, na koprivi se ponovo pojave mladi izbojci i može se brati cijele godine. Berite je u čistoj prirodi daleko od putova i drugih zagađenih mjesta.

Od koprive se mogu pripremali sve vrste jela, od juhe do deserta i napitaka.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi