Ljekoviti Dubčac ili gavranov kuk

Dubčac, gavranov kuk, turčica ili džigeričnjak, sve su to narodna imena za biljku Teucrium chamaedrys, još poznatu pod stručnim imenima Herba Chamaedrys ili Herba Teucrii mari.


Ima ih više vrsta pod gornjim nazivom. Sve su veoma srodne i može ih se naći na krečnim obroncima, na pašnjacima, rubovima šuma, livadama i kamenjarima naših primorskih krajeva kao polugrm s razgranjenom stabljikom. Ima uske ovalne i duboko nazubljene dlakave listove. Crveni, a ponekad bijeli cvjetovi, sakupljeni su na jednoj strani, stvarajući grozd. Snažnog je mirisa. Zbog gorkih tvari koje ta biljka sadrži, odavno je poznata kao ljekovita.

Za vrijeme cvata sabire se čitava biljka bez korijena. Liječi katar, probavu i kašalj.

Te biljke imaju antiseptičko svojstvo, u stanju su da ubijaju mikrobe, bacile. Uništavaju svaku trulež ako je nalaze u crijevima i želucu. Baš zbog tih svojstava mogu se upotrijebiti protiv svih groznica. Pripremaju se u dozi: jedna žlica čaja na 200 g vode. To jedan sat kvasiti i zatim 2—3 minute kuhati. Pije se triput dnevno po šalica.

Dubčac liječi šećernu bolest, to jest bolesnu žlijezdu gušteraču (pankreas). Jedna žlica čaja na 250 g vode kuha se 5 minuta. Zatim se poklopljeno ostavi još nekoliko minuta. Liječi šuljeve ako se uzme ujutro natašte i navečer prije spavanja po šalicu. Isto je dobro za ispiranje usta kod truleži u usnoj šupljini i grlu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi