Ljekovita Borovica ili kleka

Borovica, venja, kleka ili brinje, latinski nazvana Juniperus communis, a među liječnicima poznata kao: Fructus et Baccae Juniperi. Evo jedan recept za prirodni lijek od bobica kleke.


Borovica raste po brežuljkastim planinskim mjestima naših šuma. To je grm sa raskrečenim granama s vrlo oštrim i vrlo uskim vječno zelenim listovima. Cvate žutim neuglednim cvjetovima (travanj i svibanj) u pazušcima listova. Iz ženskih cvjetova razviju se poput boba slične tvorevine, koje su kad sazriju plavičasto-crne boje.

Plodovi se sabiru u jesen druge godine, pošto tek tada sazriju. Suše se na suncu ili na umjetnoj toplini.

Čaj od borovice ubrzava izmjenu tvari i sposobnost reakcije organizma. Žvakanje boro vičnih bobica liječi pokvaren želudac, pomaže pri probavi; preventivno je sredstvo protiv zaraznih bolesti. Nije dobro pretjerivati u upotrebi. Preporuča se uzimati pod kontrolom liječnika. Iako liječi reumu i bolove u mjehuru, plodove borovice ne smiju uzimati osobe koje boluju na bubrezima. Ako se upotrebljavaju (uzimaju) veće količine, izaziva upalu i kod zdravih osoba.

U obliku čaja uzima se — 2 jedaće žlice na pola litre vode, svaka tri sata po malu čašicu, i to 7 dana svakog mjeseca.

Borovica čisti nezdravu krv, a ako se njene bobice kuhaju s jednakim dijelovima celera i aptovine, tjera iz tijela sluzave i otrovne taloge.

Borovica sadrži invertni šećer, eterično ulje, mravlju i octenu kiselinu, sluz voska i gume.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi