Ljekovita Bazga - Crna zova

Ljekovita biljka Bazga, ili Crna zova - Sambucus nigra - među liječnicima poznata kao: Flores Sambuci, Folia Sambuci, Fructin Sambuci. Svakako ako imate priliku, oprobajte čaj od bazge ili prirodni sok.


Naime, Bazga je do 3 m visoki drvoliki grm. Raste po rubovima svih šuma, po živicama, uz potoke i na neobrađenom, napuštenom zemljištu. Ima perasto neparne listove s nazubljenim rubovima. Bijelo-žuti cvjetići čine velike i sastavljene paštice, i jako mirišu. Kako je bazga opće poznata, poseban opis nije potreban.

Cvijet se sabire u lipnju dok se nije posve rascvao, a list kad se potpuno razvije, kora s debljih grana u proljeće. Prije upotrebe gornja se kožica sastruže i baci. Plod se bere pri koncu ljeta kad sazrije. Ponajviše se upotrebljava cvijet. Cvijet se mora sabirati samo za vrijeme toplih i suhih dana. Suši se vrlo pažljivo u tankim slojevima na tavanu ili pri umjetnoj toplini. Mora zadržati svoju prirodnu boju. Ako pocrni, ne vrijedi i mora se baciti.

Čaj od cvjetova Bazge služi protiv prehlade, jačeg izlučivanja mokraće i znoja. Kora ima istu vrijednost. Osim toga liječi bolesti bubrega, srca i jetara. Listovi su dobro sredstvo za otvor. 7—8 listića prelije se s 2 decilitra ključale vode i potiho kuha 8 minuta. Nakon toga se ocijedi, doda mala žlica meda. To je vanredno sredstvo za čišćenje krvi, osipa, bolesti jetre, bubrega, pluća, želuca i crijeva. Ako se uzme jednaki dio cvijeta bazge, lipe i smrekovih bobica, doda malo meda i limunova soka, tjera na znojenje — i lijek je protiv svih prehlada, katara i zapaljenja sluznice. U jesen dnevno treba pojesti mali tanjurić zrelih bobica. To preporođuje cijeli organizam, čisti i stvara krv.

Čaj od suhog lišća bazge liječi šećernu bolest. Prašak srednje kore odlično djeluje protiv padavice i to ako kora u pola vina i pola vode stoji 8 dana. Pije se po malu žlicu triput dnevno. Korijen se primjenjuje kod gojaznosti i vodene bolesti.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi