Zimska čuvarica prokulica

Radi se o nisko kaloričnoj namirnici s jedinstvenim sastavom.  Prokulice su vrlo bogat izvor vitamina C (88 mg), vitamina A (38 mcg), vitamina B kompleksa, folne kiseline (61 mcg), magnezija i kalcija.
 Ako se pojede 0,5 kg brzo kuhanih prokulica pokriju se zapravo sve dnevne potrebe vitamina i minerala. No ono što oduševljava kod prokulica nisu samo hranjive tvari već bogatstvo u zaštitnim čimbenicima (sulforafan, indol-3-karbinol). Naime, ove tvari su izuzetno važne u obrani organizma, a neke od njih već se plasiraju kao vrijedni dodaci prehrani koji djeluju protuupalno i antikarcinogeno.
Vrlo je važno kako i koliko ih kuhati da se zaštitni čimbenici ne razore visokim temperaturama. Tako je primjerice utvrđeno da kuhanje u trajanju od 6-7 minuta ne šteti zaštitnim čimbenicima, ali dulje kuhanje ih u najvećoj mjeri razara. Obrada u mikrovalnoj također ne oštećuje zaštitne čimbenike prokulica.  Blagotvorno djelovanje sulforafana iz prokulica ne očituje se samo kao antikarcinogeni učinak, već djeluje inhibitorno u odnosu na potencijalnog uzročnika raka želuca B. Pylori. Na neki način sulforafan djeluje na fazu II, tj. na indukciju enzima (kinon reduktaze i glutation transferaze) koji sudjeluju u karcinogenezi. Na taj način sulforafan inhibira razvoj raka i djeluje kao ''kočničar''. 

Sulforafan štiti srce i krvožilni sustav od upalnih stanja, a ako uzmemo u obzir da su upale endotela uvod u daljnje napredovanje arteroskleroze, onda nam ta činjenica puno znači. Ima nešto zanimljivo što će mnoge iznenaditi; kombiniranje brokule s prokulicama udvostručuje njihovo antikarcinogeno djelovanje što zasigurno dugujemo sinergiji. Dobro je da se kuhaju odvojeno jer je cvat brokule osjetljiviji na temperature pa mu treba i kraće vrijeme.  Sulforafan je organo-sumporna komponenta koja zasigurno djeluje antikarcinogeno, protuupalno, antimikrobno i antidijabetički kako in vitro u laboratoriju tako in vivo na pokusnim životinjama.
 Druga dragocjena komponenta iz prokulica je Indol-3-karbinol koji se tamo može naći u relativno velikim količinama. U istraživanju je dokazano da postoji inverzija odnosa između prehrane bogate ovom tvari i pojave raka dojke i prostate. Dakle, gdje postoji navika konzumiranja prokulice, brokule i kelja, raka dojke i prostate ima manje ili ga nema uopće, a tamo gdje te navike nema raka dojke i prostate ima. Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi