Svestrani luk

Postoje više vrsta luka, ali sve su jednako ljekovite, tako da nećete pogriješiti, za koju god sortu se odlučili.

Luk je dobar izvor:

dijetalnih vlakana
vitamina C
vitamina B6
folne kiseline
kalija
mangana


Većina ljekovitih svojstava luka pripisuje se njegovima antioksidansima i sumpornim spojevima.
Mnogi ljekoviti spojevi iz luka djeluju u sinergiji te pomažu uravnotežiti zdravlje organizma. Tako luk između ostaloga:

sprječava upalne procese
štiti zdravlje srca i krvnih žila
smanjuje rizik od degenerativnih bolesti
poboljšava probavu
smanjuje širenje virusa
čisti krv od toksina
čuva od dijabetesa
poboljšava raspoloženje
djeluje antibakterijski i antigljivično
poboljšava apsorpciju nutrijenata iz hrane
štiti od raka


Luk je odlično sredstvo za zaštitu od krvnih ugrušaka jer obiluje spojevima koji djeluju antikoagulativno.
Koronarnim bolesnicima preporučuje se svakodnevno konzumiranje luka jer njegovi sastojci sprečavaju gomilanje trombocita i ubrzavaju proces razgradnje ugrušaka.
Također, konzumiranje luka uz masnu hranu pomaže blokiranju štetnih učinaka masti među kojima je i stvaranje krvnih ugrušaka.
Sirovi luk predstavlja najbolji lijek za podizanje dobrog HDL kolesterola, te je preporučljiv srčanim bolesnicima.
Dovoljno je pojesti pola sirovog luka dnevno, jer termički obrađen ne djeluje na kolesterol.
Sumporni spojevi iz luka također pomažu smanjivanju visokih triglicerida i opuštanju krvnih žila.
Luk smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka, bolesti koronarnih arterija, perifernih vaskularnih bolesti i infarkta.

Aktivno djelovanje pripisuje se spojevima alil-propil-disulfidu i alicinu koji stimuliraju izlučivanje inzulina.
Luk sadrži mangan i krom - dva elementa koja su neophodna za pravilno lučenje i djelovanje inzulina.

Više od 30 antikancerogenih spojeva otkriveno je u luku, poput sulfida, kvercetina i aojena.
Smatra se da smanjuju rast tumora i štite od slobodnih radikala.
Posebno ga se preporučuje kod raka jednjaka, želuca, crijeva i prostate jer se u studijama pokazalo da česta konzumacija luka povezana sa smanjenom stopom ovih tipova raka.

Folna kiselina koju nalazimo u luku može pomoći kod depresije jer prevenira stvaranje homocisteina u tijelu koji može spriječiti opskrbu mozga nutrijentima.
Višak homocisteina ometa proizvodnju serotonina, dopamina i norepinefrina koji osim dobrog raspoloženja, reguliraju san i apetit.

Osteoporoza je česta kod žena u postmenopauzi, a zdrava dijeta to može spriječiti.
Kod žena nakon menopauze, koje su svakodnevno jele luk, smanjen rizik od loma kuka.
Visoka koncentracija sumpora može donijeti korist i vezivnom tkivu jer je sumpor neophodan za formiranje ovog tkiva.
Redovita primjena soka od luka na vlasištu ubrzat će rast kose, a svakodnevno trljanje noktiju ojačat će slabe i lomljive nokte.
Ekstrakt luka iznimno je učinkovit u smanjivanju ožiljaka, tako da se i nakon operacija za smanjivanje hipertrofičnih i keloidnih ožiljaka preporučuju kreme na bazi njegovog ekstrakta.


Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi