Papaja

Strani nazivi za papaju su:

Engleski - Papaw
Francuski - Papayer
Njemački - Melonenbaum, Papaya
Slovenski - papaja
Talijanski - papia

Djelotvornost papaje ponajprije ovisi o tome jesu li preparati - kapsule, tablete, sok, razni napitci pripremljeni od ženskog ili muškog drveća jer više papaina daje žensko drvo, a skrutnuti i osušeni mliječni sok dobiva se iz starijeg ploda i kvalitetniji je nego isti pripravak od mlađeg ploda papaje. To vrijedi i za list i korijen, ali važna je metoda sušenja mliječnog soka. Mliječni sok (latex) kojega ima u svim dijelovima papaje, skrućuje se i suši na različite načine. Preparati koji sadrže papain pomažu u razgradnji masnoća, bjelančevina i ugljikohidrata, a danas se najviše rabe za razgradnju masnog tkiva kod predebelih osoba. Papain se dodaje i drugim poznatim prirodnim antioksidansima.

Mliječni sok se rabi za liječenje beri-beri bolesti, bolesti kože - psorijaze, te raznih kožnih nečistoća, crijevnih nametnika, zatvora i za detoksikaciju probavnog sustava, bolesti uzrokovanih mikrobima i bakterijama kao što su Candida albicans, Bacillus subtilis, Escherichia coli, Entamoeba histolytica, Staphylococcus aureua, Salmonella typhi.

Dobro je prirodno sredstvo za opuštanje mišića.

U mliječnom soku listova ima karpaina, iz kojega se dobiva papajacin a koristi se za liječenje astme (puše se listovi papaje), za bolove živca i kao antioksidans, protiv kožnih i stomačnih oboljenja, za čišćenje organizma.

Papaja je odličan:

amebocid
antihelmetik
antikancerogenik
antimikrobik
antioksidans
dermetik
detoksikant
dispeptik
laksativ
metabolik
sedativ
stomahik

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi