Nešpula

Druga imena za nešpulu su japanska nešpula, japanska mušmula, nespola.


Strani nazivi:

Engleski - Japanese Loquat, Loquat, Naspli
Francuski - neflier du Japon
Njemački - Japanische Mispel, Japanische, Wollmispel, Loquat
Slovenski - japonska nešplja, lokvat
Talijanski - nespolo del Giappone

Plod nešpule je dobra prirodna namirnica koja utažuje žeđ. Osim za jelo, koristi se za pripremu soka, kolača, i to u Dalmaciji poznatih pita od nešpule. Može se sušiti ili prerađivati u likere, i marmelade. Plod se rabi za liječenje napetih stanja, nagona na povraćanje, sekreta ili katara u plućima, kožnih tegoba, te utaživanja žeđi.

Sjeme sadrži cijanovodične spojeve koji se u propisanim količinama koriste za stimuliranje respiratornog i probavnog sustava, te za liječenje karcinoma.

Čaj ili dekot od mladih listova rabi se za liječenje upalnih stanja, bronhitisa, kašlja, prehlade, gripe i slično.

Cvijet pomaže izbacivanju sekreta i katara iz pluća, a koristi se i u kozmetičkoj industriji.

Nešpula je odličan:

adstrigent
analgetik
antibakterik
antiemetik
antitusik
antiviral
ekspektorant
sedativ

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi