srijeda, 19. lipnja 2013.

Anis


Engleska narodna izreka glasi: "Anis je tvoj jastuk koji te čuva od loših snova". Probajte popiti šalicu čaja od anisa prije spavanja i uvjerite se u istinitost ove izreke. Anis otvara, grije i jača želudac i druge probavne organe. Ljekovito djeluje na dva načina.


Prvo najpoznatije djelovanje je grijanje cijelog abdomena što pomaže kod želučanih bolova, kronične dijareje, kod povraćanja, mučnine, te dječjih želučano-crijevnih problema, uklanja vjetrove te se koristi kod nadimanja i grčeva koji nastaju od plinova nakupljenih u crijevima. Čaj od sjemena anisa izvrsno smiruje.

Drugo najpoznatije ljekovito djelovanje anisa je u liječenju bronhija. Eterično ulje anisa rastapa i omekšava sluz, a ujedno sprječava grčeve u najfinijim mišićima u najmanjim bronhijama. Djelotvorne tvari anisa koje se resorbiraju u bronhima izlučuju se preko sluznice bronhija, za razliku od drugih biljnih tvari koje se izlučuju preko i lijeva. Olakšano iskašljavanje u kojemu je i ispljuvak rjeđi, produkt je takvog djelovanja anisa na bronhije. U liječenju astme, bronhitisa, nesanice, gripe, prehlade i kašlja sjeme anisa je izvrsno pomoćno ljekovito sredstvo kojega u obliku rado piju i djeca.

Anis je i afrodizijak, pogotovo ako se kuha u vinu i zasladi medom.

Ovaj način pripreme anisa dobar je i za razna stimulativna djelovanja na rad bubrega i mjehura te za stvaranje mlijeka u dojilja, ali je zabranjeno anis rabiti za vrijeme trudnoće.

Čaj od anisa djeluje na pravilan rad žuči.

Dobro djeluje na peristaltiku i crijevnu mikrofloru te pomaže pri eliminaciji raznih parazita.

Eterično ulje anisa koristi se i za vanjsku uporabu te se, primjerice, uspješno primjenjuje kod uništavanja ušiju.

Žvakanje sjemena anisa potiče odstranjivanje glista kod djece, a djeluje i laksativno te otklanja loš okus i zadah iz usta.

U novije vrijeme anis se rabi u liječenju raka prostate, hepatitisa i ciroze jetre.

Najnovija istraživanja usmjerena su na djelovanje anisova ulja koje je slično djelovanju adrenalina, na mišićni sustav uključujući skeletni mišićni sustav i srce, kao i na stimulativno djelovanje na CNS (centralni nervni sustav), te na respiratorni sustav. Anis povećava broj leukocita u krvi.

Ulje anisa izvana rabimo kod ujeda insekata, za masažu čela kod glavobolje i sinusa te za inhalacije kod astme, bronhitisa i jakog kašlja.

U kućanstvu se anis upotrebljava kao začin za razne kolače i razne vrste kruha, te su poznati anisovi kolačići, pereci, prepečenac, kifle, kruh itd. Anis se koristi u kozmetici i u proizvodnji likera. U Makedoniji se od anisa pravi mastika, u Francuskoj pernod, u Grčkoj ouzo, u Turskoj raki. Kod nas je poznata aniseta, rakija sa sjemenom anisa. Zvjezdasti anis ili kineski anis (illicium anisatum), djeluje sedativno te pomaže kod nesanice, depresije otklanjajući loše misli i osjećaje.

 

Labels

bilje (49) biljke (34) hrana (29) kamenac (18) liječenje (222) liječiti (60) ljekovita (263) ljekovita biljka (140) maslačak (21) medicina (18) narodni lijek (18) prehrana (16) prirodni lijek (125) recept (61) recepti (48) vitamini (12) zdravlje (68) zdravo (21) čaj (82)

Kako liječiti