petak, 10. svibnja 2013.

Ljekovita biljka - KupinaMirisni čaj od listova kupine pomaže kod lakših slučajeva proljeva, potiče iskašljavanje, a preporučuje se i kod prehlade te gripe. Kupina bi mogla pomoći i u liječenju šećerne bolesti.


Kupina (Rubus fruticosus) ima antiseptička i protugljivična svojstva te sastojke za jačanje organizma i stezanje. Svojstvo stezanja kupina posjeduje zahvaljujući bogatstvu trjeslovinama, pa jača kapilare i djeluje antibakterijski. Listovi kupine upotrebljavaju se za liječenje lakših slučajeva proljeva. Biljka se također koristi protiv vaginalnog iscjetka, a poznata je po poticanju iskašljavanja. Mirisni čaj od listova kupine propisuje se i u slučajevima gripe, prehlade i kašlja. Pri vanjskoj upotrebi čaj od listova kupine rabi se za ispiranje upaljenoga grla, za liječenje čireva u ustima te upale usne šupljine i desni. Osim toga upotrebljava se za mazanje čireva i ozljeda na koži koje sporo zacjeljuju. Za te svrhe listovi kupine se mogu kombinirati s turicom i rogačem.

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Planta Medica pokazalo je da list kupine smanjuje razinu šećera u krvi kod zečeva, i to ne samo kod oboljelih od dijabetesa nego i kod zdravih. To svojstvo kupina djelomično duguje mogućnosti da stimulira ispuštanje inzulina. Plodovi kupine bogati su kalijem, željezom i magnezijem, a od njih se pripremaju sok i kupinovo vino, koji se preporučuju onima koji pate od nedostatka željeza. Mladi nježni listovi kupine beru se u proljeće prije pojave cvjetova (obično tijekom svibnja), a potom suše i drobe za uporabu u čajevima i oblozima. Ponekad se svježi listovi upotrebljavaju izvana. Korijenje se prikuplja tijekom ljeta, a plodovi ujesen kad sazriju. Kupina najbolje uspijeva u vlažnoj, dobro dreniranoj zemlji.

Upozorenje!

Nema neželjenih djelovanja. Prema nekim izvorima, upotrebu listova kupine trebale bi izbjegavati trudnice i dojilje.

 

Labels

bilje (49) biljke (34) hrana (29) kamenac (18) liječenje (222) liječiti (60) ljekovita (263) ljekovita biljka (139) maslačak (21) medicina (18) narodni lijek (18) prehrana (16) prirodni lijek (124) recept (61) recepti (48) vitamini (12) zdravlje (68) zdravo (21) čaj (82)

Kako liječiti