ponedjeljak, 6. svibnja 2013.

Kako liječiti hemoroide - Šuljeve - prirodnim putem?Danas mnogi ljudi boluju od šuljeva odnosno hemoroida. Ovo je izgleda bolest suvremenog društva, prouzrokovana 'blagodatima' razvoja i tehnologije. Šuljevi uglavnom napadnu završni dio debelog crijeva - taj dio zovemo čmar. Bolest može biti izazvana tvrdom stolicom, bolestima jetre, trudnoćom kod žena, loša prehrana i neki drugi faktori. Šuljevi mogu da prikriju rak debelog crijeva, zbog čega je jako važno otići na pregled i kontrolu, da bi liječnik ustanovio o čemu se zapravo radi.


Neki prirodni lijekovi za liječenje hemoroida ili njihovih simptoma su:

Mješavina: cvijeta divizme 2 žlice, stolisnika 4 žlice, te list zimzelena 1 žlicu. Sve to preliti s dva decilitra ključale vode. Ostaviti poklopljeno da stoji 10 do 15 minuta, zatim ocijediti, po želji zasladiti medom i piti toplo triput dnevno prije jela.

Kora hrasta je poznata po djelovanju na krvožilni sustav, odnosno šuljeve. Uzmite mješavinu kore mladog hrasta 1 žlicu, preslice 2 žlice, bokvice ženske 2 žlice i stolisnika 3 žlice. Ovu mješavinu preliti sa dva decilitra ključale vode te sve ostaviti da odstoji oko 15 minuta. Nakon toga procijediti, ako je potrebno zasladiti medom, i piti topao napitak tri puta na dan prije jela.

Divlji kesten je također dobar prirodni lijek za hemoroide. Plod divljeg kestena se oljušti, njegova smeđa kora osuši i usitni. Od te kore stavi se 5 žlica u pola litre 96% jakog alkohola. Boca se začepi i ostavi 10 dana da stoji. Dobro je bocu dnevno po koji put protresti. Od ove alkoholature uzima se 10 kapi dvaput dnevno s malo vode. Lijek uzimati 20 dana u mjesecu.

Kopriva u borbi protiv šuljeva - hemoroida. Korijen koprive žare, koja je ubrana u planinskim krajevima, čim se ubere, sitno se isiječe i 20 žlica stavi u litru komove rakije te ostavi 10 dana. Pije se ujutro natašte i prije spavanja po čašicu. Taj lijek liječi ne samo krvave šuljeve nego i druge unutarnje bolesti.

Dijeta protiv simptoma hemoroida


Prehrana čovjeka može imati jako veliki utjecaj na pojavu hemoroida. Potrebno je se pridržavati nekih pravila u ishrani da bi umanjili ili u potpunosti uklonili pojavu šuljeva. Hrana ne smije biti paprena, ljuta i sa mnogo začina. Treba jesti što više voća, povrća u obliku salate s uljem i sokom od limuna. Voćni kompoti naročito su korisni. U što većoj mjeri je dobro piti voćne sokove. Treba jesti kuhanu pšenicu koja se prethodno kvasila u malo vode, zatim je kuhati u pari sve dok ne popuca, a onda u šalici mlijeka prokuhati. Šetnja na svježem zraku i lagana vježba također mnogo koriste.

Portal zdravlja | Kako liječiti
 

Labels

bilje (49) biljke (34) hrana (29) kamenac (18) liječenje (222) liječiti (60) ljekovita (263) ljekovita biljka (141) maslačak (21) medicina (18) narodni lijek (18) prehrana (16) prirodni lijek (128) recept (62) recepti (48) vitamini (12) zdravlje (68) zdravo (21) čaj (82)

Kako liječiti