Ružmarin


Grci i Rimljani ružmarin su cijenili kao ljekovitu biljku i začin. 'Ros maris' ili morska rosa, kako su ga nazivali Rimljani, bio je posvećen Afroditi, božici ljubavi. Poznati španjolski filozof, liječnik i alkemičar Arnaldus Villanovanus (1246.-1314.) prvi je iz njegovih listova izolirao eterično ulje i počeo ga koristili za liječenje. U srednjovjekovnim knjigama zbog gorkih tvari preporučivao se kod probavnih tegoba. Bio je poznat i okrjepljujući učinak na krvotok. U doba kuge ljudi bi grančice ružmarina nosili sa sobom, kako bi se zaštitili od zaraze. Kneipp ga je preporučivao nakon teških bolesti i za okrjepljivanje srca u starosti, najčešće u obliku ružmarinova vina.


ROSMARINI FOLIUM: Listove skinemo s grančica i brzo osušimo. Čuvamo ih u dobro zatvorenim posudama. Osušeni listovi imaju karakterističan, aromatičan miris i aromatičan, blago gorak okus.

ROSMARINI AETHEROLEUM: Hlapivo ulje dobiva se vodenom destilacijom iz cijele biljke. Svijetložuto ulje ugodna je mirisa i blago gorka okusa.

Stanište biljke i rasprostranjenost: Ružmarin raste u cijelom Sredozemlju. U nas ga nalazimo na sunčanim, kamenitim obroncima u primorju, gdje se često koristi i za živice. Drugdje se uzgaja u loncima, kao ukrasna biljka. Osjetljiv je na mraz, pa mora prezimiti u prostorima u kojima nema smrzavanja.

Srodne vrste: Na ružmarin tek izgledom pomalo nalikuje biljka Andromeda polifolia L. iz porodice vrijesova. Raste u tresetištima. Otrovna je.

Djelovanje i uporaba: Droga i ulje djeluju kod probavnih smetnji, vjetrova i lakših grčeva, potiču izlučivanje probavnih žlijezda, utječu na krvotok i bolje izlučivanje tekućine te prokrvljenost ženskih spolnih organa. Flavoni i karnozolna kiselina djeluju antioksidativno, zbog čega se ružmarin upotrebljava u prehrambenoj industriju kao antioksidans. Ružmarinska kiselina djeluje antiflogistički i sprječava nastanak upala. Ulje upotrebljavamo za utrljavanje kod bolova mišića i zglobova, kod smetnji u krvožilnom sustavu i za stimulaciju živčevlja. Ružmarin se u narodnoj medicini koristi kod rana koje sporo zacjeljuju, kod ekcema, reume i za poticanje menstruacije.

Čaj od ružmarina: Od jedne čajne žličice droge spravljamo oparak koji pokriven treba odstajati 15 minuta. Možemo koristio i svježe listove. Pijemo dvaput na dan uz obroke. Navečer ga ne pijemo jer stimulira.

Tinktura od ružmarina: Možemo je kupiti u ljekarni ili je spraviti sami. 20 g droge natopimo u 100 ml alkohola. Na čašu vode uzimamo 15-20 kapi. Izvana je koristimo za pojačavanje prokrvljenosti.

Vino od ružmarina: 20 g droge tjedan dana držimo u litri kvalitetnog vina. Pijemo kao tonik kod smetnji krvotoka, živčane iscrpljenosti, opće slabosti i nakon teških zaraznih bolesti.

Moguća neželjena djelovanja: Kod uporabe se pridržavamo navedenih količina i drogu ne zlorabimo za opću okrjepu. Ne upotrebljavamo je u trudnoći.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi