Pitoma maslina


Maslina je najstarija i najpoznatija kulturna biljka Sredozemlja. Stabla masline žive više stotina godina. Maslinovo ulje bilo je temelj blagostanja primorskog stanovništva. Nekoć je služilo kao sredstvo plaćanja, a istodobno i za pripremanje svakodnevne hrane.


OLEAE FOLIUM: Odozgo zelenkaste, odozdo sivkaste kožaste listove ubiremo i sušimo u doba cvatnje. Gdje je moguće, koristimo i svježe listove. Nemaju miris, dok je okus trpak, blago gorak.

OLEAE OLEUM: Masno ulje (djevičansko ulje) žute do zelenkasto-žute boje dobiva se hladnim prešanjem svježih ili osušenih maslina (iskorištenje 20 do 40%). Kod više temperature i tlaka, prešana ulja tek nakon rafiniranja možemo koristiti za prehranu. U svrhu liječenja najbolja su hladno prešana ulja.

Stanište masline i rasprostranjenost: Maslina u primorskim predjelima raste i samoniklo. Raspoznajemo je po užim listovima i manjim plodovima. Za dobivanje maslina i maslinova ulja uglavnom se uzgaja u različitim kultiviranim oblicima.

Srodne vrste: Istoj porodici pripadaju i bijeli jasen (Fraxinus excelsior L.) i crni jasen (Fraxinus ornus L.). Listovi bijelog jasena koriste se u narodnoj medicini kao blago sredstvo za čišćenje crijeva te diuretičko sredstvo, zatim kod reumatskih bolesti i uloga, dok je kora nekoć bila nadomjestak za kinin kod bolesti s vrućicom. Osušeni sok iz drveta crnoga jasena poznat je kao mana. Mana sadrži 90% manita i blago je sredstvo za čišćenje crijeva, osobito u djece.

Djelovanje masline i upotreba u liječenju: Čaj od osušenih ili svježih listova snižava krvni tlak. U narodnoj medicini čaj se koristi i za snižavanje razine krvnog šećera (antidiabetik). Alkoholna iscrpina od listova uhranih za zimskih mjeseci (tada je koncentracija oleuropeina najviša) u pokusima na životinjama snizuje krvni šećer. Kliničkih potvrda zasad još nema. Maslinovo je ulje zbog svog sastava kvalitetno dijetetičko ulje, pod uvjetom da je hladno prešano. Upotrebljavamo ga kao blago sredstvo za čišćenje crijeva u djece i oslabjelih bolesnika. Za masaže nam služi maslinovo ulje u kojem držimo ljekovite biljke koje sadrže hlapiva ulja (zbog njihove dobre topivosti u masnim uljima). U narodnoj medicini poznata je uljna kura za uklanjanje žučnih kamenaca. Preporučljiva je samo pod liječničkim nadzorom.

Čaj od masline: Jednu do dvije čajne žličice suhih ili svježih listova stavljamo u šalicu vode i kuhamo 5 minuta. Pijemo po dvije do tri šalice na dan, prije ili za vrijeme jela. Čaj pijemo 4-5 tjedana. Krvni tlak redovito kontroliramo sami ili kod liječnika.

Tinktura od masline: 50 g osušenih listova prelijemo sa 100 ml 70%-tnog alkohola. Dva do tri puta na dan uzimamo po 15-20 kapi.

Ulje za masažu: U 100 ml hladno prešana maslinova ulja namačemo približno šaku osušenih biljaka, kao što su gospina trava, ružmarin, lavanda, neven, paprena metvica i druge.

Moguća neželjena djelovanja: Kod osjetljivih osoba može doći do želučanih tegoba.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi