Obična kiselica


Rod Rumex obuhvaća veći broj vrsta koje se međusobno teško razlikuju. Sjemenke različitih vrsta nekoć su se smatrale učinkovitima kod bolesti jetre, žučnih putova, crijeva i kože. Danas ih za liječenje koristimo bitno manje, a mlade listove obične kiselice često kuhamo kao proljetno povrće ili ih u svježem obliku dodajemo salatama.


RUMICIS HERBA: Zelen ubiremo u doba cvatnje. Droga je gotovo bez mirisa, kisela i blago gorka okusa. Možemo koristio i svježu zelen.

Stanište i rasprostranjenost: Obična kiselica raste na livadama u cijeloj Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

Srodne vrste: Konjski štavelj (Rumex obtusifolius L.) koji raste uz putove, na livadama i poljima jedna je od vrsta kod koje kao drogu koristimo korijen (LAPATHI ACUTI RADIX). Sadrži antrakinonske spojeve i katehinske trjeslovine. S obzirom na količinu pojedinih aktivnih tvari i načine spravljanja, prevladava učinak čišćenja ili zatvaranja crijeva. Zbog znatne količine trjeslovina djeluje protiv proljeva.

Djelovanje i uporaba: U novije vrijeme govori se o sekretolitičnom djelovanju droge te utjecaju kod različitih upalnih procesa (antiflogistično djelovanje). Uporaba droge učinkovita je kod upalnih procesa dišnih organa kao što su rinitis, sinusitis i bronhitis. Kao homeopatski lijek koriste se pripravci od svježeg korijena štavelja (Rumex crispus L.) kod gripoznih infekcija povezanih s upalom bronhija. Manje je dokumentirano njezino diuretičko djelovanje, iako se u ni svrhu često upotrebljava u narodnoj medicini. Kiselica bi trebala djelovati i kod proljeva i svrabljivih kožnih bolesti.

Čaj: Dvije čajne žličice droge spravljamo kao oparak koji treba odstajati 10 minuta. Pijemo po dvije šalice na dan. Čaj upotrebljavamo i izvana, za umivanje i čišćenje kože pri raznim upalama i svrbeži. Svježu zelen koristimo kao dodatak salatama ili proljetnim umacima. Sjemenke svih vrsta pomažu kod proljeva. Korijenje najčešće djeluje kao purgativ.

Moguća neželjena djelovanja: Zbog velike količine oksalne kiseline i kalijevog oksalata ne upotrebljavamo prevelike količine.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi