Matičnjak, pčelinja ljubica ili melisa


Na grčkome jeziku riječ melisa znači pčela. Pčele osobito vole tu biljku. Najlakše je raspoznajemo po listovima koji imaju ugodan limunast miris. Od 17. stojeću karmelićanski su redovnici u Parizu po tajnoj recept uri od matičnjaka, limunove kore, muškata, cimetove kore i klinčića sastavili pripravak za najrazličitije bolesti. Nakon gotovo 400 godina još se uvijek koristi, a prihvaćen je čak i u nekim suvremenim farmakopejama.


MELISSAE FOLIUM: Listove ubiremo neposredno prije cvatnje i brzo ih sušimo. Čuvamo ih u dobro zatvorenim posudama, no oni unatoč tome ubrzo gube ugodan limunast miris. Stariju drogu zbog trjeslovina koristimo za kupelji, koje vrlo pozitivno utječu na kožu. Matičnjak najviše koristimo svjež, jer ga možemo ubirati od svibnja pa sve do studenoga, dok se ne smrzne.

MELISSAE AETHEROLEUM: Pravo hlapivo ulje destilirano iz matičnjaka iznimno je skupo. U kozmetičkim pripravcima od matičnjaka najviše se koriste eterična ulja slična sastava i mirisa. Ta se ulja destiliraju od različitih vrsta vlaske (Cymbopogon) ili posebne vrste eukaliptusa s mirisom limuna.

Stanište biljke i rasprostranjenost: Domovina matičnjaka jest Sredozemlje. Danas je rasprostranjen po cijeloj Europi, jer se za farmaceutsku industriju uzgaja u vrtovima i poljima. U nas raste samoniklo po krčevinama, starim zidovima i vinogradima u submediteranskim kopnenim brdskim (dinarskim) područjima. U ostalim se krajevima često uzgaja u vrtovima jer se dobro razmnožava sjemenom ili dijeljenjem. I uzgoj i uporaba svakako su preporučljivi jer je matičnjak svojim blagim i ujednačenim djelovanjem prikladan za djecu.

Srodne vrste ovoj biljci: Skupini usnača pripada mnogo ljekovitih biljaka koje sadrže hlapiva ulja različita sastava i trjeslovine posebnog tipa.

Djelovanje matičnjaka i upotreba u liječenju: Pri vanjskoj i unutarnjoj uporabi pripravci od matičnjaka djeluju karminativno, ublažavaju grčeve, djeluju antibakterijski i blago sedativno. Ponajprije ih koristimo za ublažavanje živčanih bolesti, živcima izazvanih želučanih i crijevnih tegoba, te kod zatvora, migrene i živčanih srčanih tegoba. Poboljšavaju apetit (osobito u djece). Vodena iscrpina ima antivirusni, odnosno virustatični učinak, osobito na virus Herpes simplex. Pritom djeluju trjeslovine, ružmarinska kiselina i derivati kavene kiseline koji se vežu na virus i sprječavaju njegovo prodiranje u nove stanice.

Čaj od matičnjaka: Od dviju čajnih žličica i šalice vode spravljamo oparak koji treba odstajati 10 minuta. Gaj pijemo više puta na dan. Najbolji je čaj od svježih listova. Iznimno je ukusan i zdrav za djecu i starije osobe, a pomaže i kod povraćanja trudnica. U slabih djevojaka i žena povoljno utječe kod slabe, bolne menstruacije. Možemo ga neprekidno piti dulje vrijeme.

Moguća neželjena djelovanja matičnjaka: Ni kod duže uporabe nema nuspojava.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi