Ljekoviti odoljen ili valerijana


Još su grčki i rimski liječnici poznavali i primjenjivali odoljen za probavne poremećaje, slabe mjesečnice te za poticanje izlučivanja tekućine. Slično se koristio i tijekom cijelog srednjeg vijeka. Tek je sredinom 18. stoljeća priznat kao sredstvo za smirenje. U početku se primjenjivalo samo eterično ulje, a kasnije i tinktura. Ljekoviti učinci pripisivali su se čas hlapivome ulju, čas alkaloidima, čas i jednom i drugom. Koristio se kod različitih oblika neuroza, nesanice, živčane iscrpljenosti, razdražljivosti u vrijeme mjesečnice i u trudnoći, u klimakteriju, pri nervozi želuca i srca te glavoboljama. Još ga i danas vrlo uspješno koristimo kod mnogih tegoba.


VALERIANAE RADIX: U jesen sakupljamo korijen s pobočnim ograncima i podzemnim izbojcima. Svježe ubrano korijenje gotovo je bez mirisa. Tipičan miris izovalerijanske kiseline razvija se tek za vrijeme sušenja. Sušimo ga brzo i oprezno te čuvamo u dobro zatvorenim posudama, kako se ne bi navlažio. Suha je droga pomalo slatka, kasnije aromatična i blago gorka okusa. Radi dobivanja droge, biljka se danas uglavnom planski uzgaja.

Stanište i rasprostranjenost biljke: Odoljen raste na vlažnim livadama, obalama rijeka i krčevinama, od nizina do planinskog pojasa. Na suhim obroncima i u šumama raste odoljenu vrlo sličan planinski odoljen (Valeriana collina Wallr.) koji je nešto nižeg rasta. I njega možemo sakupljati. Odoljen je vrlo lijepa ukrasna biljka za prirodni vrt, a cvjetovi ugodna mirisa privlače pčele i ostale kukce.

Najbliži srodnik odoljena jest matovilac.

Djelovanje i uporaba odoljena u liječenju: Odoljen općenito djeluje umirujuće i pomaže pri nesanici. Tako čaj kao i tinktura blago umiruje kod neuroza, živčane iscrpljenosti, uznemirenosti, tegoba izazvanih nesanicom, nervoznog i bolnog grčenja želuca i crijeva, kod neuroze srca, straha i, općenito, napetosti, kod klimakterijskih tegoba, osobito kod brzih promjena u ritmu rada srca. Odoljen je iznimno važan fitoterapeutik, uz koji ćemo lakše prebroditi stres, strah, uznemirenost i tugu. Njime postižemo unutarnju ravnotežu i time sprječavamo bolesti koje su posljedica takva stanja. Uporaba odoljena preporučljiva je i kod infekcijskih bolesti. Odoljen pomaže djeci kod spavanja i poteškoća s koncentracijom, kod nemira, jutarnjih želučanih bolova i glavobolja kod kojih nema organskog uzroka. Sastojci odoljena vrlo su dobro istraženi, ali još uvijek nije objašnjeno koje aktivne tvari točno umiruju i koji mehanizam pokreću. Kliničkim istraživanjima provedenima na približno 12.000 bolesnika kod poteškoća sa spavanjem potvrđeno je praktično djelovanje odoljena.

Moguća neželjena djelovanja biljke: Unatoč dugotrajnoj primjeni odoljena, nema podataka koji bi ukazivali na mogućnost razvijanja ovisnosti. Čaj od odoljena ili drugi pripravci kod primjene u skladu s preporukama ne utječu na radnu učinkovitost ili vožnju automobilom. Zbog osobite kemijske građe valepotriati lako tvore radikale, kod kojih nije isključeno citostatičko djelovanje. Zbog toga se odoljen ne rabi u trudnoći i za vrijeme dojenja. Kod djece se koriste isključivo dopuštene propisane količine i to samo kraće vrijeme.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi