Ljekoviti kokosov orah


Kokosov orah je jako zdrav, obiluje vitaminima i mineralima, a njegov sok ima identičan sastav kao ljudska krvna plazma. U tradicionalnoj medicini koristi se u terapiji svih vrsta upala, a važi i kao moćan lijek protiv raka.


Kokosov orah je plod kokosove palme, raskošne biljke koja raste u tropskim primorskim krajevima. Pretpostavlja se da potiče sa Malezijskog arhipelaga i da se prvo rasijala na područja sa sličnom klimom, zahvaljujući tome što su njegovi plodovi padali u more, plutali do udaljenih obala i tamo puštali izdanke. Životni vijek ovih palmi je sedamdesetak godina, a na svakoj rađa stotinjak plodova godišnje. Kokosov orah ima nekoliko slojeva: vanjski, tamnosmeđi koji je tvrd i dlakav, a na dnu ima tri rupe. Ispod kore je tanka, nešto svjetlija koža koja obavija bijelu pulpu.

Čudesni sok kokosovog oraha


Središnji dio ploda ispunjen je tečnošću, popularnim kokosovim mlijekom. Dok je orah zelen, u jezgru se stvara oko tri litra soka bogatog kalijem i drugim mineralnim materijama. Sadrži više hranljivih sastojaka od punomasnog mlijeka, kao i laurinsku kiselinu, koja je prisutna u majčinom mlijeku. Ovaj napitak sadrži istu količinu elektrolita kao krv i ima identičan sastav kao ljudska krvna plazma. Smatra se najboljim sredstvom za prevenciju mamurluka (ukoliko se pretjera sa alkoholom, dovoljno je pred spavanje popiti čašu kokosove vode i izostat će sve tegobe uzrokovane pijanstvom).

Kako kokosov orah sazrijeva, tako mesnati dio ploda upija sok. Osušena i naribana pulpa koristi se kao brašno za kruh ili kao osnova za keks, pecivo, ulje i maslac. Važna je sirovina i u kozmetičkoj industriji u kojoj se upotrebljava za izradu finih krema, sapuna i emulzija.

Ubrzava metabolizam


Kokosov orah obiluje esencijalnim aminokiselinama, vlaknima, vitaminima grupe B, kao i vitaminom E i C, folnom kiselinom, magnezijem, željezom, cinkom, jodom, selenom, a poznat je po tome što sadrži optimalan odnos magnezija i natrija. Kokosovo ulje ima antibakterijska svojstva, prije svega zahvaljujući laurinskoj kiselini koja dokazano suzbija toksične mikroorganizme poput stafilokoke, streptokoke i enterobakterije. Ovaj preparat sadrži fitosterole, koji djeluju protuupalno i regenerišu tkivo, pa ga stanovnici tropskih područja koriste za liječenje opekotina od sunca i njegu oštećenih i popucalih bradavica kod dojilja. Ulje kokosa ubrzava metabolizam pa je odlično sredstvo za skidanje suvišnih kilograma.

Antitumorsko djelovanje kokosovog oraha


Dokazano je da kokos ima i antikancerogena svojstva koja naročito pomažu u slučaju raka debelog crijeva i dojke. U narodnoj medicini preparati od kokosovog ulja koriste se za liječenje menstrualnih problema, astme, bronhitisa, bolesti grla, gripa, bubrežnog kamenca, dizenterije, zatvora, crvenog vjetra, groznice, veneričnih bolesti, žutice i želudačnih tegoba, dok se brašno napravljeno od pulpe preporučuje za ishranu trudnica.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi