Konopljika ili fratarski papar


Zrele, osušene plodove konopljike stanovnici sredozemnih zemalja koristili su još davno, u kultne namjene i za liječenje. Redovnici i opatice u srednjem su vijeku nosili amulete od konopljike kako bi lakše podnosili suzdržavanje od spolnih aktivnosti. Biljka se uzgajala u samostanskim vrtovima i zbog ljuta okusa plodova upotrebljavala kao začin, umjesto vrlo skupoga papra, istodobno je bila poznata ljekovita snaga te biljke kod bolne, grčevite menstruacije, kao i njezina sposobnost povećavanja količine mlijeka u dojilja.


AGNI CASTI FRUCTUS: Rabimo osušene, okrugle, crne plodove aromatična okusa koji podsjeća na papar.

Biljka je rasprostranjena u cijelom Sredozemlju. Raste uz morsku obalu, uz obale potoka i u grmovitim živicama u primorju.

Porodica sporiševki u nas obuhvaća još samo vrstu obični sporiš (Verbena officinalis L.), koja se slično kao i gorki trolist, zbog gorkih iridoida (verbenalin) i trjeslovina, još i danas koristi u narodnoj medicini.

Djelovanje biljke i upotreba u medicini: Konopljika je tipičan primjer biljke kod koje je empirijsko znanje o djelovanju potvrđeno suvremenim istraživačkim metodama. Način djelovanja još nije posve objašnjen. Pokusima na životinjama i kliničkim pokusima dokazano je da konopljika djeluje na žlijezdu hipofizu a preko nje na izlučivanje ženskih spolnih hormona, osobito na prirodnu ravnotežu između estrogena i progesterona. Istodobno smanjuje količinu hormona prolaktina. Zbog tog djelovanja koristimo je kod poremećaja menstruacije i predmenstrualnih tegoba, kao što su pretjerana osjetljivost na vremenske promjene, opća razdražljivost, napetost i bol u prsima.

Moguća neželjena djelovanja biljke: Pojedinačno se pojavljuju svrbljive kožne promjene slične urtikariji, a razdoblja između mjesečnih krvarenja skraćuju se ili produljuju. Ne koristimo je u trudnoći.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi