RUSA (Chelidonium majus) Fam. Papaveraceae


Popularni nazivi: trava od rosopasa, rusavela, rusiva, zmijino mlijeko


Opis: Rusa, koja po boji cvjetova podsjeća na zlaticu (Ranunculus ficaria), ipak nema nikakve veze sa ovom biljkom. Rusa je zelena, uspravna višegodišnja biljka, veoma rasprostranjena u okolini kuća, ruševina, sjenovitim šumama, čestarima i južnim padinama bregova. Cijela biljka sadrži mlijeko (lateks) žuto-narančaste boje, koje je kiselo i otrovno. Stabljika je visoka 30-80 cm, veoma razgranata i nosi velike listove, gusto, naizmjenično raspoređene, zelene sa spoljne strane i plavičastih nijansi sa unutrašnje. Osnovni, niže postavljeni listovi imaju dršku, dok su gornji bez drške. Lišće je pomalo nalik na hrastovo. Cvjetovi su žuti, pravilnog oblika i ujedinjeni u bukete štitastog oblika, na krajevima većih grana. Svaki cvijet ima dva čašična i četiri krunična listića i mnogo prašnika. Plod je u obliku čahure.

Čak i kad je ljeto sušno, a zemlja suva, ako prelomimo stablo iz njega će poteći žuto-narančasti sok. Zimi se ova biljka može naći ispod snijega.

Upotrebljivi dijelovi: Cijela biljka, bez korijena (nadzemni dijelovi). Sakuplja se u periodu maj-august. Cvjeta od aprila do septembra.

Sakupljanje: Uoči cvjetanja (maj - august).

Biljke ubrane sa sunčanih mjesta su bogatije ljekovitim svojstvima od onih koje rastu u sjenci.

Poslije sušenja se odstranjuju krupniji dijelovi stabljike, a sušenje se obavlja u sjenci.

Uslovi za upotrebu: Preparat treba da sačuva prirodnu boju biljke. Drvenasti, kao i podzemni dijelovi biljke se ne koriste.

Aktivna svojstva: Alkaloidi (helidonin, spartein, protopin, hemohelidonin), heleritin, sangvinarin.

Farmakološko djelovanje: Antispastik papaverinskog tipa (sredstvo protiv grčeva koje sadrži jednu od biljnih baza koje se nalaze u opijumu), budući da je manje otrovan, antimitotik (protiv tumora), analeptik (za jačanje i okrepljenje disajnih organa), koronarni vazodilatator (širi krvne sudove srca), sedativ (umirujuće dejstvo).

Rusa je otrovna biljka, stoga je treba koristiti samo po preporuci ljekara!

Terapeutske indikacije:

Interno: Oboljenja jetre i žuči, holecistitis (upala žučnog me -hura), srčana insuficijencija (reduciran rad srca), angina pektoris, tahikardija (ubrzan rad srca), tumori, arteritis (upala arterija), neuroza, veliki kašalj.
Zajedno sa koprivom i pupoljcima cvijeta zove, koristi se u liječenju leukemije.
Spolja: Sok se koristi kod malignih oboljenja kože (rak), žuljeva, uboja, bradavica, težeg oblika herpesa.
Na oboljelo mjesto se stavlja oblog natopljen žuto-narančastim sokom biljke, 5-6 puta dnevno.
Malje na licu, kao i njihov pretjerani rast na rukama i nogama kod žena, ukazuju na oboljenje nadbubrežne žlijezde.

Sok od ruse (koji se može držati u frižideru i do mjesec dana) se stavlja na oboljela mjesta. Oblog se drži nekoliko sati kako bi djelovao potkožno, a zatim se ispere blažim sapunom, a kad je koža skoro suva maže se mašću od nevena, uljem od kamilice, ili kantarionovim uljem.

Pažnja! Sok je isključivo za spoljnu upotrebu.

Kao dopunsko sredstvo se koristi čaj od koprive, 3-4 šolje dnevno i sjedeća kupka sa preslicom.

Način upotrebe:

Infuzija: 250 ml vrele vode se prelije preko 1 ravne kašičice biljke. Ostavi se 1 minut da odstoji, a zatim se procijedi.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi