NEVEN (Calendula officinalis) Fam. Asteraceae


Opis: Zeljasta jednogodišnja biljka sa razgranatim, žbunastim stablom, visine 20-70 cm. Donji listovi su pomalo loptasti, a gornji, duguljasti, kopljasti, suženi u osnovi, dugački 15-20 cm, djelomično vlaknasti sa obje strane, na obodu malo nazubljeni ili ravni (bez zubaca). Cvjetovi su žuto-narančasti ili žuto-crvenkasti, raspoređeni u velike cvjetne glave na krajevima stabljike, koje se sastoje od cvjetova sa trozubastim laticama u obliku jezičaka, na marginalnim dijelovima žuto-narančaste boje, centralnih cvjetova cilindričnog oblika. Cvjeta od maja do septembra. Koren je šiljast. Biljka se može naći u baštama, kao i na neobrađenim površinama.

Upotrebljivi dijelovi: Koriste se marginalni (ivični) cvjetovi ili cijela cvjetna glava.

Oba dijela biljke imaju slabo aromatičan miris i gorko-slani ukus. Sakupljaju se i stabljike i listovi. Sakupljanje se obavlja po sunčanom vremenu, kada ljekovita svojstva biljke najviše dolaze do izražaja.

Postoje i drugi oblici ove biljke, sa kapitelima (cvjetnim glavama), koje su potpuno pokrivene laticama, sa prašnicima svijetle i tamne boje. Njihovo ljekovito djelovanje je na istom nivou. Mogu se ubrati u bašti i iskoristiti u svežem stanju. Sakupljaju se od juna do kasne jeseni.

Aktivna svojstva: Saponin, karoten, flavonoid, gorke materije, gume, sluzaste materije, isparljivo etarsko ulje.

Farmakološko djelovanje: Sudorifik (podstiče znojenje), holagog, holeretik (sredstvo za lučenje i stvaranje žuči), cikatrizant (za iscjeljenje rana), sedativ (umirujuće sredstvo), antiinflamator za gastro-intestinalne tegobe (sredstvo koje sprečava zapaljenske procese u probavnim organima), emoliens (sredstvo za umekšavanje), baktericid (uništava bakterije), antitrihomonijazik (protiv trihomonijaze).

Terapeutske indikacije: Diskinezija (otežano pražnjenje žučne kese), čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, dismenoreja (nepravilan menstrualni ciklus), enterokolitis (upala tankog i debelog crijeva).

Budući da čaj djeluje kao depurativ (pročišćava krv), može biti od velike koristi kod akutnog virusnog hepatitisa (akutnog zapaljenja jetre izazvanog virusom), i to ako se pije 2-3 šalice dnevno.

Kancerozni čirevi, kancerozni tumori, zagnojene rane koje teško zarastaju, ispiraju se čajem od mješavine nevena i rastavića, u istim količinama. Stavlja se 1 puna kašičica ove mješavine na 1/2 litre vode.

Čaj također blagotvorno djeluje u slučaju urinarnih infekcija.

Kod zapaljenja gastro-intestinalnog trakta (zapaljenja želuca i dvanaestopalačnog crijeva, kolitisa - upale debelog crijeva, zapaljenja slijepog crijeva, čireva), treba piti po 3 šalice čaja dnevno.

Čaj, pripremljen od svježih cvjetova nevena je pomoćno sredstvo u liječenju paratifusne groznice i dugotrajnog zapaljenskog oboljenja mozga sa trajnim oštećenjima.

Način upotrebe:

Infuzija: 1 puna kašičica na 250 ml vode. Piti 4 šalice dnevno.

Spolja:

Sjedeća kupka - 2 pune šake biljke u svežem stanju, ili 100 g osušene biljke za sjedeću kupku.

Ispiranje: Vaginalno ispiranje kod infekcija izazvanih trihomonasom (Trichomonas vaginalis) i kao sredstvo za zarastanje rana, antiinflamator u liječenju povreda, opekotina, promrzlina i ulceracija (zagnojavanja, izbijanja čira). Jednu punu kašičicu biljke staviti u 1/2 litre vruće vode, pokriti i ostaviti da odstoji 2 minuta; koristiti kada je umjerene temperature (38°C).

Mast: 500 g margarina ili neke druge masnoće, 2 pune šake biljke (cvijet, stabljika, listovi) sitno isjeckane nožem. Biljka sa stablom i cvjetovima se dobro opere, ocijedi od vode i stavi u istopljenu masnoću (mlaku, ne vruću). Izmiješa se drvenom kašičicom i ostavi da odstoji van dometa vatre, 12 časova. Drugog dana se ponovo ugrije i procijedi kroz platno ili gazu. Ovako dobivena mast se stavi u teglu i čuva u frižideru. Ostatak biljke (ono što je preteklo od cijeđenja), stavi se u drugu teglu također i u frižider, a koristi se u obliku kataplazme i to 3-4 puta.

Mast se koristi u slučajevima: Kontuzija (udaraca, nagnječenja), entorzija (iščašenja), variksa (proširenih vena), flebitisa (upala vena), varikoznog čira (rana na koži uslijed proširenih vena donjih ekstremiteta), hemoroida (šuljeva), teških povreda (smrskanosti), postoperativnih ožiljaka, tumora, adenopatije (bolesti endokrinog sistema), fistula (gnojnih otvora unutar kože), promrzlina, opekotina, uvećanih ganglija, ulceracija na dojci (gnojnih procesa unutar dojke), čak i ako su maligne.

Svjež sok: Listovi, stabljika i cvjetovi se operu i mokri se stave u centrifugu sokovnika. Dobiveni sok se drži u bočici, u frižideru i koristi se za mazanje kože u slučaju pruritisa (svraba kože uslijed upale) i šuge.

Sa uspjehom se koristi i kod raka kože.

Pomoću masti se sa lakoćom mogu otkloniti kraste u nosu.

U svim slučajevima primjene komprese (obloga) sa švedskim aperitivom (švedska tinktura, švedska grančica), najprije se koristi mast od nevena. Kod tumora, može se prethodno nanijeti mast u debelom sloju. Gljivične infekcije u predjelu genitalija (spolnih organa), praćene jakim svrabom, leče se kupkom od dekokta, pripremljenog od biljke u svežem stanju: 5 kašika sušene biljke ili 2 pune šake sveže biljke za kupku stave se u vodu za kupanje i ostave da odstoje 10 minuta. Biljke se mogu koristiti 3-4 puta.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi