Ljekovita pirika


Pirika se u nekim dijelovima Europe u narodnoj medicini koristila za liječenje gotovo svih bolesti. Njezina ljekovitost, doduše, posve ne zaslužuje takav ugled, ali ipak, osobito u čajnim mješavinama ili u obliku svježeg soka, iznimno dobro utječe na metabolizam.


Puzave podzemne podanice ubiremo ujesen ili u proljeće. Najlakše ih ubiremo na svježe preoranim njivama, jer ih nije potrebno iskopavati. Na površini leže kao žute vrpce. Sušimo ih brzo i pazimo da ostanu posve suhe jer lako popljesnive. Pirika je najučinkovitija ako je koristimo svježu. Za ubiranje odabiremo polja na kojima se ne koriste kemijska sredstva. Piriku je najbolje ubirati u domaćem vrtu. S jedne se strane rješavamo neželjenog korova, a s druge možemo biti uvjereni da je droga prvoklasna.

Biljka raste posvuda kao neugodan korov.

Srodne vrste su joj sve naše krmne trave.

Djelovanje biljke i upotreba u narodnoj medicini: Zbog velike količine sluzi, pirika lokalno djeluje na upale sluznice želuca i crijeva. To djelovanje pojačavaju i mineralne tvari, osobito kalij, jer smanjuje otekline kod upalnih procesa tkiva. Vitamini povećavaju opću otpornost organizma. Svježi sok tjera na mokrenje i time pripomaže izlučivanju nepoželjnih tvari iz tkiva i ublažava otekline žlijezda.

Uzimanje svježega pirikina soka prikladno je kod svih oblika nepravilne izmjene tvari u organizmu, odnosno poremećenog metabolizma, kod reume, kožnih ekcema, upala i skrofuloznih oteklina žlijezda, smetnji krvotoka, disfunkcije bubrega povezane s nakupljanjem tekućine u tkivima. Kalij i saponini osobito uspješno potiču bolje izlučivanje tekućine preko bubrega.

Čaj od pirike: Od jedne do dviju čajnih žličica droge ili svježeg podanka spravljamo provarak i pijemo triput na dan, po jednu šalicu nazaslađena čaja. Zahvaljujući boljem izlučivanju tekućine i utjecaju droge na žlijezde i metabolizam, tijelo brže izlučuje nepotrebne tvari, nestaje osjećaja umora i iscrpljenosti, koža postaje čista i otporna na vanjske utjecaje. Čaj uzimamo u obliku kure, neprekidno više tjedana.

Moguća neželjena djelovanja biljke: Kod pravilne uporabe nema nikakvih nuspojava. Droga utječe na probavu, pojačava tek, premda manje od gorkih tvari. Uporaba pirike kod nas je gotovo nepoznata, iako je pirika zapravo jedna od droga koje su prikladne za široku primjenu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi