KANTARION (Hypericum performatum) Fam. Hypericaceae


Popularni nazivi: kantarion, žuta metlica, bogorodična ruka, bljuzga, zvončac, gorčac


Opis: Zeljasta, živopisna biljka. Ima pravu, razgranatu i glatku stabljiku, visoku 30-60 cm, sa čvorovima i dva ruba. Listovi su mali, naspramno raspoređeni u paru (na svakom čvoru, bez drške), glatki, duguljasto-ovalnog oblika, sa sitnim providnim točkama. Cvjetovi imaju zlatno-žutu boju i grupisani su u obliku štita na vrhu stabljike i grana. Imaju zašiljene čašične listiće, latice sa crnim točkicama, najviše po ivicama, i mnogobrojne prašnike. Raste po pašnjacima, čestarima, šumovitim terenima, kao i pored puteva. Cvjetovi ove biljke su raspoređeni tako da formiraju štit, a mogu se prepoznati po crvenom soku koji se dobija kada pritisnemo cvjetove prstima. Sakupljaju se cvjetovi, kao i cijela biljka, u junu-julu, kada pupoljci počnu da se otvaraju. Ako bi se sakupljali kasnije, cvjetovi bi pocrnili tijekom sušenja, što ih čini nepodesnima.

Cvjetovi kao i biljka se suše u sjenci, rašireni u tankim slojevima, treba ih čuvati od svjetlosti kako ne bi pocrnili. Poslije sušenja se čuvaju u suhim prostorijama, u džakovima od platna.

Staništa: Raste po suhim livadama i glogovcima.

Uslovi za upotrebu: Cvjetovi posle sušenja moraju zadržati svoju zlatno-žutu boju i treba da budu bez drške. Dopušteno je prisustvo listića pomiješanih sa cvjetovima. Biljka ne treba da bude duža od 20 cm.

Aktivna svojstva: Tanin katehinske prirode, male količine etarskog ulja smještenog u providnim točkicama listova, flavonski glikozidi kao hiperin, rutin, kvercetin, lokalizovani u laticama i epidermu stabljike i listova, obojene materije (hipericin) koje se nalaze u crnim tačkama na površini biljke, karotin, saponin, askorbinska kiselina, nikotinska, valerijanska kiselina, galaktoza, holin.

Farmakološko dejstvo:

Interno: Antiseptik (protiv zaraznih klica), antiinflamator za jetru i crijeva, holeretik (sredstvo koje pomaže lučenje žuči), adstrigens (izaziva stezanje), cikatrizant (za iscjeljenje rana).
Spolja: Trofik i analgetik kod opekotina (nutritivno i umiru-juće djelovanje), antiinflamator, gingival (protiv upala desni), cikatrizant (za iscjeljenje rana).

Terapeutske indikacije: Akutni hepatitis i progresivni kronični (akutna upala jetre i kronična, sa tendencijom širenja zapaljenskog procesa), kronični kolitis (upala debelog crijeva), čir na želucu, holecistitis (upala žučnog mjehura), insomnija (nesanica), somnambulizam (mjesečarstvo), enurezis (nekontrolisano mokrenje), pavor nokturn (nemiran san), reumatizam.

Kantarionovo ulje je najbolje među uljima za iscjeljenje rana: umiruje bolove, djeluje antiinflamatorno i sanira ozljedu.

Čaj se koristi kod nervnih oboljenja, neuralgije trigeminusa (trogranog živca na licu). Piju se 2-3 šalice dnevno, u rijetkim gutljajima, a bolna zona se masira kantarionovim uljem.

Spolja: Rane, uboji, dekubitus (rane uslijed dugotrajnog ležanja). Protiv opekotina, cvjetovi maceriraju u ulju od lanenog sjemena. Primjenjuje se u slučaju crvenila kože posle sunčanja.

Način upotrebe:

Infuzija: 1 punu žličicu dodati na 250 ml vrele vode, treba da odstoji 30 sekundi (svježa biljka) ili 2 minuta (sušena biljka).
Ulje: Cvjetove sakupljene po sunčanom vremenu staviti u bocu, a preko njih naliti maslinovo ulje. Cvjetovi treba da budu potpuno prekriveni uljem. Dobro zatvorena boca se stavi na sunce ili pored peći, nekoliko tjedna (4-6). Posle određenog vremena ulje će postati crveno. Procijedi se kroz platno, a ostatak cvjetova kantariona se dobro iscijedi i dobiveno ulje se čuva u boci tamnije boje. U ovom postupku možemo koristiti umjesto maslinovog, suncokretovo ulje, a protiv opekotina, treba upotrijebiti laneno ulje. Kantarionovo ulje zadržava svoja ljekovita svojstva do dvije godine ako se čuva u frižideru.
Drugi način pripreme: 20 g sušenog kantariona nakvasiti sa 20 ml koncentriranog alkohola i poslije 12 sati dodati 200 ml suncokretovog ulja. Ova mješavina se drži u vatrostalnoj posudi i zagrijava 3 sata pomoću ključajuće vode (vatrostalni sud sa mješavinom je u drugom - većem sudu djelomično potopljen u ključajuću vodu), uz povremeno miješanje. Posle 2-3 dana se procijedi kroz platno. Poslije jednog dana ponovo se procijedi pri čemu se dobiva bistro ulje, crvenkaste boje. Ulje se čuva na tamnom i hladnom mjestu.
Tinktura: 2 šalice cvjetova, skupljenih po sunčanom vremenu, ostaviti da odstoje u 1 litri votke jačine 40% 3 sedmice, na suncu ili na toplom mjestu, a zatim procijediti.
Sjedeća kupka: 1 kofa puna kantariona (stabljika, listovi, cvjetovi) ostavi se da odstoji u hladnoj vodi preko noći. Sljedećeg jutra se ugrije do ključanja, a tečnost se dodaje u vodu za kupanje. Kupka traje 20 minuta. Blagotvorno djeluje kod nervnih oboljenja.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi