Gospina trava je dobra protiv depresije


Gospina trava (Hypericum perforatum) najpoznatiji je prirodni lijek protiv depresije. Poznata je i pod imenom Kantarion, a njezini blistavo žuti cvjetovi i simbolično predstavljaju moć sunca u otjerivanju sila tame, a antidepresivni učinci ove krasne biljčice visoko su cijenjeni i u konvencionalnoj medicini.


Kada se koristi u svrhu liječenja depresije, gospina trava nije brz lijek. S njom nećete postići trenutni oporavak, ali pokazuje odlične dugoročne rezultate. Biljka pomaže tijelu i duši da se oporave i da se izgradi čvrst temelj za potpuno izlječenje.

Gospina trava sadrži niz aktivnih sastojaka, a već samo jedan od njih, hipericin, proizvodi značajno poboljšanje stanja kod zabrinutosti, depresije i osjećaja beskorisnosti. Istraživanja pokazuju kako je hipericin snažniji antidepresiv od neki farmaceutskih lijekova, a proizvodi manje nuspojava. Gospina trava također utječe na mirniji san, a poznalo je kako osobe koje pate od depresije imaju problema sa snom.

Učinak gospine trave u novije vrijeme i znanstveno je ispitivan. Liječnici su djelovanje gospine trave promatrali na 105 osoba koje su patile od srednje jake depresije. Podijeljeni su u dvije grupe. Jedna grupa dobivala je redovito placebo tablete, a druga tablete gospine trave od 300 mg. Njihovo psihičko stanje evaluirano je kroz četiri tjedna tretmana. Kod 67% osoba iz grupe koja je dobivala tablete gospine trave zamijećeno je poboljšanje psihičkog stanja. Obično jedan tretman traje tri do šest mjeseci. Iako osobe primijete značajno poboljšanje već nakon mjesec do dva korištenja, tretman nije preporučljivo prekidati radi potpunog izlječenja.

Pri normalnoj uporabi gospine trave nisu zamijećeni neki negativni efekti, iako ova biljka jako utječe na druge lijekove i njihovu djelotvornost, posebno kontracepcijskih pilula, lijekova za tretiranje tumora ili onih za liječenje HIV-a.

Baš zbog toga je nužno konzultirati se s liječnikom prije tretmana. Također, poznato je kako gospina trava čini kožu osjetljivijom na sunčevu svjetlost, stoga je potrebno izbjegavati sunce za vrijeme korištenja biljke. Osim korištenja u kapsulama, od gospine trave možete pripremati čaj: jednu do dvije žlice osušene biljke dodajte u šalicu vruće vode i pustite stajati 10 minuta te procijedite. Imajte na umu kako je ova biljka najučinkovitija ako pijete šalicu čaja do dvije dnevno, tijekom 4 do 6 tjedana.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi