Divlji kesten kao prirodni lijek


Divlji kesten se za liječenje počeo koristiti relativno kasno. Tek sredinom 19. stoljeća postao je cijenjenom ljekovitom biljkom, čija se kora kod bolesti s vrućicom, malarije, proljeva i kožnih bolesti upotrebljavala kao nadomjestak za kininovu koru. Listovi kestena su se koristili kod kašlja, artritisa i reume, a iz cvjetova se spravljao čaj. Danas se kesten uglavnom koristi u obliku gotovih pripravaka, koji su standardizirani na saponinsku mješavinu escin.


Od biljke sakupljamo zrele plodove i odmah ih prerađujemo. Danas se najviše koriste gotovi pripravci sa standardiziranom količinom aktivnih tvari plodova divljeg kestena koje su za čovjeka jestive.

Kesten je danas raširena biljka. Koristi se kao ukrasno stablo u drvoredima, parkovima i vrtovima. Većinom se uzgajaju vrste s bijelim, rijetko i oblici s ružičastim cvjetovima.

Biljka slična divljem kestenu je pitomi kesten (Castanea sativa Mili.) koji je inače, botanički, u srodstvu s bukvom, iako su njegovi plodovi slični plodovima divljeg kestena. Tako je divlji kesten i dobio ime. Čaj od listova pitomog kestena u narodnoj se medicini s uspjehom koristi kod bronhitisa, astme, hripavca i sličnih tegoba s dišnim organima. Danas smo njegovu uporabu gotovo posve zaboravili, iako je kod navedenih bolesti odličan pomoćni lijek, koji pojačava otpornost na infekcije.

Upotreba kestena u liječenju: Escin, saponinski kompleks iz plodova, za razliku od drugih saponina, nema hemolitičko djelovanje, tako da ga možemo koristiti oralno i intravenozno. Kesten smanjuje oštećenja kapilara, jača njihove stjenke i štiti od edema. Takvo djelovanje nazivamo antieksudativnim. Aktivne tvari kestena smanjuju filtraciju bjelančevina, elektrolita i vode u izvanžilne prostore. Antiedemično djelovanje temelji se na sporom razlaganju kortikoidnih hormona, pa je stoga važno da je rad nadbubrežne žlijezde intaktan. Poboljšanje znakova bolesti kod kronične insuficijencije vena (otežale noge, osjećaj napetosti u nogama, svrbež kože iznad proširenih vena, bolovi i upale proširenih vena) potvrđeno je brojnim kliničkim ispitivanjima. Znanstvenici drže da escin smanjuje nastanak i utjecaj enzima koji razlazu unutarnje žile kapilara. Tek nakon jednog do dva tjedana pokazuju se prvi znaci poboljšanja. Kora smanjuje izlučivanje žlijezda probavnoga trakta. Koristimo je kod kroničnih proljeva, krvarenja iz želuca i crijeva, dizenterije i sličnih bolesti. Nekada se koristio kao nadomjestak za kinin kod malarije i kožnih čireva. Cvatovi se u narodnoj medicini još i danas koriste za jačanje tijela, protiv proljeva, katkad i kod mrlja na koži.

Moguća neželjena djelovanja divljeg kestena: Kod oralnog korištenja rijetko dolazi do slabosti, želučanih tegoba ili svrbeža. Istraživanjima o uporabi ekstrakta kestena u trudnoći, u slučaju velikih poteškoća s venama i edemima nisu utvrđene nikakve nuspojave, tako da je uporaba i preporučljiva.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi