Neven ili prstenčac – Ljekovita svojstva biljke

Neven, prstenčac ili vrtni ognjač, je dosta poznata ljekovita biljka sa latinskim imenom Calendula officinalis, a koja je u liječničkim krugovima poznata kao Flores Calendulae.


Raste odgajan po vrtovima i grobljima. Stabljika je tek u gornjem dijelu jače razgranjena. Sva je obrasla kratkim mekim dlačicama. Svaki pojedini ogranak završava velikom glavicom cvijeta narančasto-žute boje, čija je koturica prema unutar uvinuta. Čitava biljka uljasto je ljepljiva i ugodno miriše. Naročito cvjetovi imaju jaki miris. Cvjeta od lipnja do listopada.

Za vrijeme cvata sabiru se cvjetne latice i cijela biljka. Cvjetne latice imaju najveću vrijednost. Suše se u hladu na toplom tavanu.

Čaj od cvjetnih latica lijek je protiv žutice, bolesti bubrega, skrofuloze, slabokrvnosti i opće slabosti, kod teškoća pri mokrenju, bolesti maternice, za izazivanje menstruacije. Liječi groznicu. Za vanjsku upotrebu: liječi čireve, nazebine i ranjavu kožu — u obliku obloga. Sitno isjeckana cijela biljka, pomiješana s jestivim lojem ili svinjskom mašću (koja nije soljena), liječi čireve, lišajeve (ekceme) i skrofulozu.

Kneipp preporuča čaj od nevena (10 g na 200 g vode samo da zavri) kod zapaljenja želučanih čireva, dnevno 6—8 puta po jednu žlicu. Isto tako kod otoka jetre, slezene i žutice. Ako se uzme malo cvijeća s lišćem, to kuha u mlijeku i uzima triput dnevno po šalicu liječi škrofulozne čireve i stvrdnute žlijezde.

Neven sadrži kalendulin, eterično ulje, jedan saponin, salicilne kiseline i gorčinu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi