Ljekoviti Ljoskavac

Ljoskavac, pogančeva trava ili pljuskavac je ljekovita biljka poznata pod latinskim imenom Physalis alkekengi, ili među liječnicima kao Fructus  Baccae Alkekengi.


Ljoskavac raste svagdje po šikarama, vinogradima i svijetlim šumama. Naraste do 50 cm visoko. Listovi su jajasto trouglasti.

Cvjetovi su zvonasti, zelenkasto-bijele boje. Plod je crvena sjajna boba veličine divlje trešnje, zatvorena pojedinačno u jako nabreklu poput opne napuhnutu više uglatu čašku. Plod sazrijeva u ranu jesen, kiselkast je i može se jesti. Treba pripaziti da plod ne dođe u dodir sa čaškom koja je vrlo gorka. Sabire se zreo plod i suši na umjetnoj toplini na peći ili u pećnici. Kad je suh mora pod prstima šuštati. Svoju crvenu boju mora zadržati i nakon sušenja.

Suh plod upotrebljava se protiv teškoća u mokrenju, kroničnog katara mokraćne bešike, pijeska i kamenca u bubrežnoj i mokraćnoj bešici.

Kao čaj 20 g na pola litre vina ili vode kuhati 1—2 minute. Preko dana piti gutljajima. Ne smije se mnogo, često i dulje vremena uzimati jer truje želudac.

2 komentara :

  1. Za svaku bolest postoji lijek iz prirode. Dobro je piti čajeve od različitih ljekovitih biljaka.

    OdgovoriIzbriši
  2. POGLEDAJTE MOJU WEB. STRANICU

    http://renatabarukcic.wix.com/apartmani-smilja-#!contact/czpl

    OdgovoriIzbriši

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi