četvrtak, 7. veljače 2013.

Ljekovita Tatula



Tatula, datura ili kužnjak, sve su to narodna imena za biljku Datum stramonium. Riječ je o ljekovitoj biljci poznatoj u struci i kao Folia ili Semen Stramonii.

Raste na napuštenim zemljištima i razvalinama u velikom mnoštvu. Ima golu, vrlo razgranatu stabljiku koja naraste i do visine metra. Listovi su veliki jajasti, a rubovi razdaleko jako nazubljeni.

Cvjetovi su bijeli i veliki — uspravno obrnuto zvonasti s pet nabora; unutar tuljkastog cvijeta nalazi se pet prašnika i jedan tučak kojem je plodnica narasla. Plod je velik bodljikavi tobolac s mnogo sjemenaka. Cvate kasno u ljeto. Listovi se beru kad je biljka u punom cvatu. Ne beru se listovi s one stabljike čiji su cvjetovi uvenuli. Plod se bere ujesen kad je zreo. Biljka je otrovna kao velebilje, te se listovi i sjemenke upotrebljavaju ne samo za liječenje astme, nego i za liječenje živaca. Na doziranje treba strogo paziti; uzimati najviše jednu desetinu grama, i to pod kontrolom liječnika.

U sebi sadrži otrovne biljne baze, slično otrovima velebilja. U daturinu lišću nalazi se od 0,3—0,50 hiosciamina, atropina i skopolamina.

 

Labels

bilje (49) biljke (34) hrana (29) kamenac (18) liječenje (222) liječiti (60) ljekovita (263) ljekovita biljka (140) maslačak (21) medicina (18) narodni lijek (18) prehrana (16) prirodni lijek (125) recept (61) recepti (48) vitamini (12) zdravlje (68) zdravo (21) čaj (82)

Kako liječiti