Ljekovita svojstva biljke Šipak


Šipak, pasja ruža ili divlja ruža su narodna imena za ljekovitu biljku Rosa canina, poznatu među liječnicima kao Fructus Cynosbati.

Raste po krševima, šikarama, živicama pašnjaka i šumama. Vrlo razgranati grm naraste i do 2 metra visine. Listovi su jajoliki i oštro nazubljeni. Cvate u kasno proljeće s lijepim ružičastim ili bijelim ružicama. Plod je duguljast, vrlo lijepe crvene boje, pun je dlakavih koštica (plodova). Sazrijeva od rujna do sredine studenoga.

U proljeće sabiru se latice prije nego se potpuno razviju. Od njih se (sa ostalim ružinim laticama) priprema slatko (džem) koji danas znade pripremiti svaka domaćica. Od tog džema bolesni na plućima uzimaju tri puta dnevno po malu žličicu u koju se stavi prstovet praška od preslice. Ovaj lijek liječi sve plućne i unutarnje bolesti.

Iz zrelih plodova povade se sjemenke (plod) i od mesnatih dijelova skuha ukusan pekmez koji sadrži veliki postotak C vitamina. Sjemenke se operu od dlačica i dobro osuše. Od njih se priprema zdrav čaj kao lijek protiv groznice, kamenca u bubrezima, crijevnog katara, bolesti mokraćnih organa (naročito mjehura) hripavca i vodene bolesti.

Ako dijete plače i neće da spava, stavi se ispod jastuka (pod glavu) dvije-tri šišarke divlje ruže i dijete će dobro spavati.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi