Ljekovita svojstva biljke Pelin

Pelin, osenač, pelinček ili vakčenac su narodna imena ljekovite biljke, poznate pod latinskim imenom Artemisia absinthium. Ova biljka je u krugovima struke poznata i kao Herba Absinthii ili Folia Absinthii.


Pelin se može naći na neobrađenim površinama, na suhim kamenitim mjestima. Pelin raste na razgranatoj stabljici kao polugrm. Ima dvostruko peraste listove, gusto pokrivene srebrnasto svilenim maljama.

Ima okruglaste i vrlo brojne cvjetove žute boje. Cvjeta od srpnja do rujna. Pelin je vrlo gorka biljka. Sabiru se listovi i cvjetne vršike, (gornji dio grane s cvijetom i listovima), u vrijeme dok se cvjetovi još nisu potpuno razvili, odnosno otvorili. Suši se u hladu.

Već i mala količina te biljke jača želudac, povećava volju za jelom. U malim količinama djeluje umirujuće, pa se uzima kao sredstvo za uspavljivanje. Čisti krv, a koriste ga i za ženske bolesti, groznicu, bolesti jetra i bubrega.

Pelin ne treba uzimati vrlo često i dugo vremena, jer u tom slučaju izaziva glavobolju i vrtoglavicu. Čaj od pelina zbog gorčine ne kuha se nego se pelin prelije ključalom vodom (jedna kavena žlica na 200 g ključale vode).

Pelin u obliku praška dva puta dnevno na vršku džepnog noža u juhi ili inače pomiješano s jelom, vrlo dobro liječi bolesnu jetru i žuticu.

Pelin sadrži veliki postotak gorčine, zatim eteričnog ulja, jabučne kiseline i drugih tvari. Može ga se upotrijebiti prelivenog ključalom vodom i u obliku praška. Ulazi u sastav mnogih trava: protiv šećerne bolesti, gihta, reume, gojaznosti. Naročito dobro djeluje na bolesnu jetru, izravno djeluje na jačanje krvi i bolju razmjenu tvari. Ne pretjerivati kod uzimanja, jer u njegovom eteričnom ulju ima tujana koji je inače jak otrov. Jednu žlicu usitnjenog pelina stavi se u litru bijelog prirodnog vina i ostavi da stoji 5—8 dana. Od tog lijeka uzima se triput dnevno po jednu čašicu. Liječi nadimanje, tjera žuč i jača sokove želuca.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi