srijeda, 6. veljače 2013.

Ljekovita biljka – Primorski lukPrimorski luk - U. maritime Bek - Ljekarničko ime: Scillae Bulbus.

Nalazi se podosta po dalmatinskom kršu naših primorskih kamenjara. Mnogo ga se može vidjeti na otoku Lošinju. Lukovica morskog luka je povelika i djelomično se nalazi nad zemljom. Sličan je našem bijelom luku, a miriše na naš porji luk. Cvjetovi su u grozdastoj kiti na kraju stabljike. Listovi su dugački i lancetasti kao u bijelog luka. Svježi morski luk je štetan po ljudsko zdravlje. Upotrebljava se suha biljka u obliku praška dva puta dnevno na vrhu noža (zaliti s vodom). Djeci se ne smije davati.

Primorski luk (u obliku praška) djeluje na nepravilni krvotok, jača i liječi srce (kao digitalis). Liječi kroničnu upalu bubrega (ne smije se uzimati u početnom akutnom stanju). Liječi jetru kao i smežuranje (cirozu) jetre, otok u trbuhu, jača srčane mišiće. Povećava mokrenje. Naročito koristi kod izbacivanja ureje iz krvi. U većoj dozi može izazvati jako trovanje, stoga se liječenje tom biljkom preporuča samo uz nadzor liječnika.

 

Labels

bilje (49) biljke (34) hrana (29) kamenac (18) liječenje (222) liječiti (60) ljekovita (263) ljekovita biljka (141) maslačak (21) medicina (18) narodni lijek (18) prehrana (16) prirodni lijek (126) recept (61) recepti (48) vitamini (12) zdravlje (68) zdravo (21) čaj (82)

Kako liječiti