srijeda, 6. veljače 2013.

Ljekovita biljka Petrovac



Petrovac, turica ili skorušica. Ova ljekovita biljka ima službeni latinski naziv Agrimonia eupatoria, a među liječnicima je poznata i kao Herba Agrimoniae.

Raste na sunčanim mjestima uz putove, po međama. To je uspravna granata biljka visoka 70 cm. Cvate od srpnja do rujna malim žutim cvjetovima koji su raspoređeni u dugačkom grozdu oko same stabljike. Cijela je biljka dlakava s perastim listovima.

Upotrebljava se protiv bolesti jetre, katara na želucu, proljeva. Izvana protiv krvarenja rana, krvarenja bubrega, protiv bolesne slezene, kože i krvotoka. Prašak petrovca s vinom — izvrsno je sredstvo kod oboljenja grla, bolesti usta; protiv gihta i reume.

Ljudi koji po svojoj dužnosti mnogo govore, te se tuže na suhoću grla i zapaljenje grla, neka u litru vode stave 10 jedaćih žlica sitno isjeckanog lista od petrovca i kuhaju to dok se jedna četvrtina ne ukuha. To neka zaslade pravim pčelinjim medom i piju po nekoliko puta dnevno po jednu čašicu.

Kao oblog na otvorene rane na nogama, koje su nastale uslijed proširenih vena — uzeti tri jedaće žlice čaja — pet¬rovca i preliti ga s pola litre ključalog bijelog vina; zatim poklopiti i ostaviti 20—30 minuta. Prethodno ranu treba namazati ribljim uljem. Svaka dva sata oblozi se mijenjaju.

U obliku čaja uzima se jedna žlica na litru vode, kuha 4—6 minuta i ostavi poklopljeno po strani još 10 minuta. Pije se triput dnevno po šalicu.

Petrovac ima u sebi nešto eteričnog ulja, dosta tanina, soli i jednu gorku tvar.

 

Labels

bilje (49) biljke (34) hrana (29) kamenac (18) liječenje (222) liječiti (60) ljekovita (263) ljekovita biljka (139) maslačak (21) medicina (18) narodni lijek (18) prehrana (16) prirodni lijek (124) recept (61) recepti (48) vitamini (12) zdravlje (68) zdravo (21) čaj (82)

Kako liječiti