Lipa - Ljekovita biljka

Lipa - Tilia officinarum Crantz - Ljekovita biljka poznata u struci i kao Flores Tiliae.


Raste u šumama, uzgaja se u parkovima i drvoredima uz ceste. Naraste i do 30 metara visoko. Postoji više vrsti lipa; sve su manje-više ljekovite. Kako većina ljudi lipu poznaje, poseban opis nije potreban.

Lipa cvate od lipnja do konca srpnja. Sabire se cvijet sa procvjetalim listovima ako je lijepe zelene boje, bez hrđe. Inače se bere samo cvijeće i to čim su se cvjetovi otvorili, prije nego li ostare i promijene boju, jer u tom slučaju droga ne vrijedi. Sabrani cvjetovi sušenjem moraju zadržati svoju prirodnu boju i ugodan miris. Suše se u hladu, najbolje na prozračnom tavanu.

Lipov cvijet liječi prehladu i organe za disanje. Tjera znoj i mokraću, pospješuje stolicu. Liječi trajan kronični kašalj, bolove kod mokrenja, čisti krv. Liječi živce od uzbuđenja i umora.

Lipa sadrži eterično ulje, glikozid, šećer, tanin, hesperedin, gume, sluzi, smole i drugih tvari.

Tko pije redovito čaj od cvijeta lipe (usitnjen 2 žlice na 300—400 g ključale vode) pomiješan sa žlicom meda, ne mora se bojati upale pluća ili dušnika. Ako se bolesnik odluči da pije dnevno litru lipovog čaja — čisti mjehur, umiruje živce, lijek je protiv bubrežnih kamenaca i protiv znojenja. Svejedno je da li čaj pijemo ili ga upotrijebimo za kupelj. U tom slučaju čiste se pore kože, čaj probija kroz kožu i liječi.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi