ponedjeljak, 4. veljače 2013.

Kupina divlja - Ljekovita svojstva biljke



Kupina divlja se latinski zove Rubus fruticosus, a u stručnim je krugovima poznata i kao Folia et Fructus Rubi fruticosi.

Raste svuda po šikarama, na rubovima šuma, pa i u samim šumama. Ima duge trnovite grane kao loza s perasto sastavljenim listovima. Cvjetovi su bijeli ili svjetloružičasti, plod je jagodasto crn. Ta je biljka svima poznata, pa posebni opis i nije potreban.

U proljeće sabire se korijen i mladi listovi sa vršikama, a plod koncem ljeta kad sazri.

Ako se mlado lišće žvače, jača zubno meso. Korijen, list i plod služe protiv zapaljenja krajnika i guše.

Zdravi, lijepi zeleni listovi suše se u hladu. Dobro osušeni drže se u polivinilskim vrećicama.
Čaj od lišća upotrebljava se kod poteškoća u mokrenju i probavi. Čisti krv i liječi kožne bolesti.

Jedna jedaća žlica isjeckanog lišća sa vršikama kuha se 3 minute u 2—3 decilitra vode i ostavi poklopljeno 10—15 minuta da stoji. Tada se ocijedi, pravim medom zasladi i toplo pije više puta dnevno. Za grgljanje nije potrebno zasladiti.

Treba jesti svježe kupine s malo vina, šećera i cimeta. To jača želudac. Protiv trakavice treba tri dana jesti vrlo malo šunke, ribe i juhe, ali što više zrelih kupina.

Kupina sadrži tanina, soli, željeza, raznih kiselina, šećera i još nekih vrijednih tvari.

 

Labels

bilje (49) biljke (34) hrana (29) kamenac (18) liječenje (222) liječiti (60) ljekovita (263) ljekovita biljka (139) maslačak (21) medicina (18) narodni lijek (18) prehrana (16) prirodni lijek (124) recept (61) recepti (48) vitamini (12) zdravlje (68) zdravo (21) čaj (82)

Kako liječiti