Hrast - Quercus petraea Liebl

Hrast je dosta poznata biljka naših krajeva. Točnije radi se o drvetu, odnosno stablu. Hrast nosi latinsko ime Quercus petraea Liebl, au struci je poznat i kao Cortex Quercus.


U proljeće (dok se nije potpuno razvio) sabire se mlado lišće i kora mladog hrasta, ali bez pluta. (Samo srednja kora). Babuške u jesen kad sazriju.

Tri jedaće žlice sitno isjeckane kore stavi se u litru mlijeka i prokuha. U slučaju trovanja gljivama ili bilo kojom drugom hranom, neka se pije spomenuto mlijeko, sve dok se ne počne povraćati. Ako se upotrijebi na vrijeme tj. prije nego li je otrov krvlju raznesen po tijelu, siguran je protuotrov. Inače čaj od kore jača srce i stišava krvarenje crijeva, želuca, krvavi kašalj i izbacivanje krvi. Spolja služi kao oblog protiv kožnih bolesti. Vrlo je dobar protiv krvave grize, prehlade mjehura i povratne groznice. Kod ispiranja je sredstvo protiv bijelog pranja kod žena. Slično djeluje i hrastovo lišće kod krvarenja iz maternice. Može se u jednakim dijelovima miješati s orahovim lišćem. Kod ispiranja uzima se 10 jedaćih žlica kore na litru vode. Od iste smjese može se kuhati i čaj — jedaću žlicu na 2 decilitra vode kuhati 2—4 minute.

Kora mladog hrasta dobro se osuši, grubo stuče i 3—4 žlice stave se u jaku komovu ili šljivovu rakiju da stoji 10—14 dana. Od tog lijeka uzima se 15—20 kapi u malo vode prije jela. Liječi groznicu, bolesnu jetru, proljev, kamence u jetri i bubrezima, te kolike.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi